Nosio je na Nurburgringu
71

Spaljena kaciga Nikija Laude će biti prodana na aukciji

D. B.
Kaciga koju je austrijski vozač Formule 1 Niki Lauda nosio u trenutku kada je doživio tešku nesreću 1976. godine, bit će prodana na aukciji.

Riječ je o kacigi koju je Lauda nosio na utrci za Veliku nagradu Njemačke voženoj na stazi Nurburgring u Njemačkoj, a koja će se ponuditi na aukciji kuće Bonhams uoči F1 utrke u Miamiju.

Kaciga je bila u privatnom vlasništvu još od nesreće na "Zelenom paklu" prije 48 godina te se očekuje da će novi vlasnik izdvojiti između 50.000 i 60.000 dolara.

Kaciga sadrži značajne "ožiljke" uzrokovane vatrom, vizir je djelomično istopljen, a uništene su i naljepnice. Njen izgled svjedoči o užasu u kojem se Lauda našao kada je njegov Ferrari 312T2 udario u barijeru, nakon čega ga je udario Brett Lunger. Potom je bolid legendarnog Austrijanca zahvatio požar.

Lauda je bio zarobljen u kokpitu gorućeg bolida gotovo minut, u međuvremenu mu je kaciga spala, no zajedničkim naporima su ga spasili pomenuti Lunger te Harald Ertl, Arturo Merzario i Guy Edwards, koji su ga izvukli iz olupine. Transportovan je u bolnicu s teškim opekotinama i oštećenjem pluća te mu je prijetila smrt.

Ipak, nevjerovatno snažni i motivisani Lauda se oporavio i izrastao u legendu, a 40 dana nakon nesreće i još uvijek u zavojima, vratio se takmičenju i nastupio na utrci za Veliku nagradu Italije. Završio je četvrti i nastavio svoju poznatu borbu za titulu s Jamesom Huntom.

Ova kaciga je dio kolekcije od ukupno osam koje će biti prodane. Ostale pripadaju Michaelu Schumacheru, Nigelu Mansellu, Gillesu Villeneuveu, Alainu Prostu, Gerhardu Bergeru, Jeanu Alesiju i Eddieju Irvineu.

Aukcija će biti održana 4. maja, a Laudina porodica je saopćila da će dio prikupljenih sredstava od prodaje kacige biti doniran UNICEF-u.

Lauda je preminuo 20. maja 2019. godine u 71. godini.

Vezani članci