Formula 1
0

Službeno potvrđeno da se Schumacher vratio

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon nekoliko sedmica medijskih nagađanja konačno je došla i službena potvrda iz redova Mercedes GP-a: Michael Schumacher vraća se u svijet Formule 1.

Takva vijest dolazi samo 11 dana uoči njegovog 41. rođendana, kojeg će slavni Nijemac proslaviti 3. januara sljedeće godine.

Statistički najuspješnji vozač u historiji Formule 1 i sedmerostruki svjetski prvak potpisao je jednogodišnji ugovor prema kojem će inkasirati sedam miliona eura.

"Motivacija je velika. Nazvao me Ross Brawn (šef momčad Mercedes GP-a s kojim je Schumacher ranije sarađivao u Benettonu i Ferrariju) početkom novembra i pitao me želim li se ponovo utrkivati. Rekao mi je tada da će Mercedes biti uključen. Ja se zapravo i nikad nisam ostavio staze i u ove tri godine koliko sam bio u penziji vratio sam energiju koju sada imam u sebi. Nakon zafrkavanja s motorima, sada sam spreman za ozbiljne stvari", rekao je Schumacher, koji je blizu povratka bio već ove sezone, kao zamjena za povrijeđenog Felipea Massu u Ferrariju, ali se tome ispriječila povreda vrata zadobijena u motociklističkom padu.

Schumacher ističe da je spomenuta povreda sada stvar prošlosti i da su mu liječnici dali zeleno svjetlo za povratak.

"Prije konačnog pristanka za povratak morao sam provjeriti je li sve u redu s mojim vratom. Nije bilo sve u redu ljetos, ali otad je prošlo dosta vremena i povreda je imala priliku zacijeliti."

Timski kolega Schumacheru će u svenjemačkoj ekipi sljedeće sezone biti Nico Rosberg. Prva utrka u kojoj će obožavatelji ovog sjajnog vozača moći ponovo vidjeti na djelu bit će Velika nagrada Bahreina, koja je na rasporedu 14. marta sljedeće godine.