Formula 1
0

Silverstone ponovno izbačen iz kalendara

NINA
Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone
Prvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone izjavio je danas da je završio pregovore o budućnosti britanskog Grand Prixa, rekavši da će Silverstone gotovo sigurno definitivno biti izbačen iz kalendara, jer su propali pregovori s vlasnicima te staze u vezi s dužinom ugovora.

"Moramo priznati poraz i završiti raspravu", kazao je Ecclestone dodajući: "Sad je izgleda sigurno da neće biti britanskog Grand Prixa u 2005."

"Ne mogu prodati ljudima ono što ne žele kupiti. Niko ne bi volio više od mene da utrka za Veliku nagradu opstane i uradio sam više nego iko drugi da Silverstone ostane u kalendaru. Međutim vlasnici staze ne shvaćaju da se u ovo takmičenje stalno mora ulagati, tako da ja tu više ne mogu ništa", rekao je Ecclestone.

Utrke u Silverstoneu održavane su od 1950. kada su počela takmičenja u Formuli 1, a prošlog mjeseca najavljeno je da se sljedeće godine neće održati zbog lošeg stanja staze i pratećih objekata. Nešto kasnije, saopšteno je da je postignut dogovor s Britanskim klubom vozača utrka, koji upravlja stazom i da će utrka ipak ostati u kalendaru za 2005.

"Uradio sam sve što sam mogao. Razgovarali smo, ali ja ne mogu pristati na manje od onoga što mu drugi nude. Ljudi u Engleskoj moraju shvatiti da je tradicija važna, ali ovo je veliki biznis i ja zbog toga ne mogu odbiti ljude koji su spremni uložiti veliki novac za izgradnju novih staza", rekao je Ecclestone.