Formula 1
0

Šefovi timova traže promjenu pravila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šefovi timova u Formuli 1 zatražili su nove promjene pravila pošto prva utrka sezone nije ispunila njihova očekivanja.

Nedjeljna utrka za Veliku nagradu Bahreina označila je stupanje na snagu novih pravila, među kojima je najznačajnije pravilo o dolijevanju goriva. Većina vozača je zbog promjene strategije u Bahreinu samo jednom bila na zamjeni pneumatika, dok preticanja gotovo da nije ni bilo.

"Uspio sam da stignem Schumachera i onda sam bio zaglavljen iza njega do kraja utrke. Nisam mogao ništa da uradim", rekao je branilac šampionske titule Jenson Button, koji je startovao s osmog mjesta, a kroz cilj je prošao kao sedmi.

Šefovi nekoliko timova su poslije utrke zatražili promjenu pravila po kojima bi svi vozači morali najmanje dva puta da odu na zamjenu pneumatika, dok bi komponente pneumatika trebalo napraviti da ne budu toliko trajne.

"Mislim da bi bilo loše da ne reagiramo. Vidjeli smo utrku koja je daleko od najuzbudljivije. Sada bi trebalo razmotriti stvari i vidjeti šta treba da se uradi. Teško je, ali i skupo, napraviti tehničke promjene, ali bi trebalo s Bernijem Ecclestoneom i Svjetskom automobilskom federacijom da pogledamo i tehničku i sportsku stranu i vidimo šta ćemo uraditi povodom svega ovoga", rekao je Nick Fry, izvršni direktor Mercedesa.

Ideja o drugom obaveznom odlasku u boks je prethodno odbačena od timova, ali šefovi ekipa sada smatraju da je vrijeme da svi ponovo razmisle.

"U Bahreinu razlika između pneumatika nije bila toliko velika kao što se mislilo. Mislim da pneumatici mogu da naprave veliku razliku u tome kakav ćemo spektakl imati. Moramo da dobijemo meke pneumatike s kojima ne može da se odveze 20 krugova, ali i neku srednju komponentu, koja ne može da izdrži polovinu utrke", rekao je šef McLarena Martin Whitmarsh.

Naredna utrka u šampionatu Formule 1 na programu je 28. marta u Australiji.