Formula 1
0

Schumijeva pobjeda za upravljačem F2003 GA

Klix.ba
Ostatak F1 karavana u Schumijevoj prašini
Ostatak F1 karavana u Schumijevoj prašini
Michael Schumacher je ostvario pomak od četiri boda u generalnom poretku vozača pobjedivši na Velikoj nagradi Španije, ali tek nakon teške borbe sa Fernandom Alonsom.

Schumacher je parkirao svoj novi F2003 GA bolid na pole position u svom debitantskom nastupu, te vodio gotovo tokom cijele utrke da bi ostvario svoju drugu uzastopnu pobjedu ove sezone. Ali Nijemac ipak nije uspio proizvesti vatromet koji se očekivao od novog Ferrarija.

Umjesto njega, tu ulogu je preuzeo domaći vozač koji je ponovo pokrenuo prognoze kako je upravo on novi svjetski šampion skore budućnosti.

Alonso je nakratko preuzeo Schumijevo vodstvo dok je ovaj po drugi put svratio u box te smanjio zaostatak na samo pet sekundi prije nego se morao ponovo zadovoljiti drugim mjestom. Španac je završio u sendviču između Schumachera i Rubensa Barrichella na pobjedničkom postolju, što mu je ujedno i najbolji rezultat u njegovom tek 21. Grand Prix nastupu.

Williams je popravio lošu sliku sa kvalifikacija sa četvrtim mjestom Juana Pabla Montoye i petim Ralfa Schumachera. Cristiano da Matta na šestom mjestu je osvojio prve bodove za Toyotu ove sezone, dok je Mark Webber uradio istu stvar za Jaguar stigavši na sedmu poziciju. Zadnju poziciju, koja donosi bodove, osvojio je Ralph Firman u Jordanu.

Schumacherova pobjeda je smanjila razliku između njega i Raikkonena na 10 poena, pogotovo nakon što je mladi Finac završio bez bodova na ovoj utrci jer je na dramatičnom startu imao bliski susret sa zadnjim djelom Jaguara Antonia Pizzonia. Raikkonen, koji je startovao sa zadnje pozicije nakon što nije uspio da ostvari dovoljno brzo prolazno vrijeme, je udario Pizzonia koji se nije uspio skloniti poslje problema koje je doživio sa launch controlom.

Ova nezgoda je bila razlog izlaska safety cara na stazu koji se tu zadržao pet krugova ali ne prije nego su se Jarno Trulli i David Coulthard sudarili u drugom zavoju što je prouzročilo Trullijevo odustajanje sa izvrsne četvrte pozicije.

Coulthard se vratio na stazu poslje posjete boxa, dok su Schumacher i Barrichello bili sretni što su prošli bez posljedica nakon što su se u prvom zavoju dotakli točkovima.

Nakon ponovnog starta, Schumacher je sa lakoćom odmakao svom timskom kolegi te se nije ni osvrćao dok Alonso nije našao put pored Barrichella kroz boxove. Španac nakon toga vozi veoma jakim tempom te smanjuje Schumijevu prednost sve do zadnjih 10 krugova kada Njemac pojačava pritisak na pedalu gasa i završava sa komfornom prednošću.

U međuvremenu, Coulthardova loša sreća je još jednom uzela danak kada je se dotakao sa Jensonom Buttonom te se izvrtio u pjesak pored staze.