Formula 1
0

Schumi ponovo u šampionskom stilu

Klix.ba
Michael Schumacher je pametnom vožnjom i držanjem distance u odnosu na svog brata Ralfa došao do još jedne pobjede u ovoj sezoni i što je još važnije do vodstva u generalnom poretku vozača.

Ferrari svjetskog šampiona je prošao kroz ciljnu ravninu sa prednošću od 0.7 sekundi nad Ralfovim Williamsom, a tu pobjedu može zahvaliti boljoj taktici prolaženja kroz boxove. Naime nakon Ralfovog prvog ulaska u box Michael je odvezao jedan krug više i za to vrijeme stvorio dovoljnu prednost da bi nakon promjene guma i dosipanja goriva izašao za dlaku isred svog mlađeg brata i na prvu poziciju koju nije ispuštao do samog kraja.

Juan Pablo Montoya je platio cijenu svog okretanja na početku startno ciljne ravnine te je zbog toga bio poprilično isključen iz borbe za prvu i drugu poziciju, naprotiv, morao se boriti i za zasluženu treću poziciju.

Još jedan izvrstan nastup je zabilježio i Renaultov Fernando Alonso, koji je nakon svega završio utrku na četvrtom mjestu. Treba spomenuti i Kimi Raikkonena koji je, iako je startovao sa zadnje pozicije i usprkos problema sa ćudljivim Michelin pneumaticima, uspio završiti na šestoj poziciji iza Barrichella.

I Barrichello je bio u grupi vozača koji su imali velikih problema sa bolidom, a kao prvi od tih problema pojavilo se prednje aerodinamičko krilce koje je Rubens slomio u dvoboju sa Alonsom na samom startu utrke.

Da bi slika čudnih kvarova bila upotpunjena pobrinuli su se vozači tj. bolidi Williamsa kojima su se, najvjerovatnije od vibracija, otkinuli lijevi odnosno desni retrovizori.

Kao najveći moralni gubitnik će definitivno ostati zabilježen Michelin kojem su se u čak dva navrata gume raspadale na sastavne komponente, prvo na Renaultu Jarna Trullija a kasnije kod Kimi Raikkonena.

Staza Gilles Villeneuve se opet pokazala kao pravi “ubica" bolida te je i ove godine kroz cilj uspijelo proći samo devet bolida.

Dobar plasman vozača Ferrarija je prouzrokovao ne samo vodstvo Michaela u generalnom poredku vozača nego i vodstvo Scuderia Ferraria u poredku konstruktora kojeg su preuzeli od McLarena.

Poredak VN Kanade:

  1. M Schumacher (Ferrari)
  2. R Schumacher (Williams)
  3. J Montoya (Williams)
  4. F Alonso (Renault)
  5. R Barrichello (Ferrari)
  1. K Raikkonen (McLaren)
  2. M Webber (Jaguar)
  3. O Panis (Toyota)

Generalni poredak vozača:

  1. M Schumacher (Ferrari) 54
  2. K Raikkonen (McLaren) 51
  3. F Alonso (Renault) 34
  4. R Schumacher (Williams) 33
  5. R Barrichello (Ferrari) 31
  6. J Montoya (Williams) 31