Vrijedan eksponat
28

Schumacherov pobjednički bolid iz 2002. godine ide na aukciju

N. K.
Schumacher je pobijedio na 11 utrka te sezone (Foto: Twitter)
Schumacher je pobijedio na 11 utrka te sezone (Foto: Twitter)
Model F2002, kojeg je vozila ikona Formule 1 Michael Schumacher tokom pobjedničke sezone 2002. godine, bit će postavljen na aukciju ove godine i mogao bi se prodati za čak 6,6 miliona eura.

Aukcija će se održati u Abu Dhabiju, a na njoj će biti mnogo fanatika Formule 1 s dubokim džepovima u koje će morati posegnuti kako bi se domogli ovog dragocjenog suvenira.

Sotherby's će biti domaćin aukcije, a dio novca bit će doniran u fondaciju Keep Fighting, koju je osnovala Schumacherova porodica.

"Ferrarijev F2002 iz 2002. godine, šasija broj 219, bio je ključni dio sezone Formule 1, a Michael Schumacher je gotovo sve utrke završavao na prvom ili drugom mjestu. Šasija broj 219 doživjela je pobjedu u rukama Schumachera na tri Grand Prix utrke 2002. godine uključujući Imolu, Zeltweg i Magny Cours, koja je osigurala Schumacheru 5. titulu svjetskog prvaka, iako je do kraja sezone ostalo čak šest utrka. Ferrari je također osigurao titulu u konkurenciji konstruktora te godine nakon što je F2002 ponovo vidio postolje završivši na 2. mjestu sa Schumacherom u Monacu, 2. mjestu u Spa i 4. mjestu u Hockenheimu sa suvozačem Rubensom Barrichellom, koji je završio kao viceprvak sezone. Šasija broj 219 je korištena kao testni automobil u ostatku utrka 2002. godine, a povučena je na kraju sezone. Od tada je sačuvana u značajnim privatnim kolekcijama na više kontinenata. Smatra se jednim od najznačajnijih i najdominantnijih Formula 1 automobila, a F2002 je bio predstavnik Ferrarija i Schumachera u njihovoj zlatnoj eri", piše na stranici Sotherby'sa.

Za većinu navijača Formule 1, Schumacher se smatra sinonimom za F2002 u tada nevjerovatnoj sezoni za Nijemca.