Zbog sudara
1

Schumacher žestoko kažnjen, Vettel se izvukao

Totalsport
Michael Schumacher (Foto: Arhiv/AFP)
Michael Schumacher (Foto: Arhiv/AFP)
S deset pozicija lošijeg mjesta od onog koje izbori na kvalifikacijama Velike nagrade Japana, iduće utrke Svjetskog prvenstva u Formuli 1, krenut će za dvije sedmice, sedmog oktobra u Suzuki, njemački vozač Mercedesa Michael Schumacher.

Odluka je to sudija 14. utrke sezone, održane danas u Singapuru.

Žestoko je 43-godišnji Nijemac kažnjen jer se zaletio u bolid Toro Rossova vozača Jean-Erica Vergnea, malo nakon što se sigurnosno vozilo maknulo sa staze.

Otežavajuća je okolnost za veterana bila i činjenica da je sličan incident ove sezone već skrivio, i to u Barceloni zaletjevši se u Bruna Sennu.

Iz Mercedes GP-a su svog vozača pokušali odbraniti obrazloženjem o kvaru na kočnicama. Schumacher je, međutim, odmah po svršetku nastupa javno priznao da je podcijenio degradaciju na površini svojih guma.

Prilikom istog izlaska sigurnosnog vozila na stazu, u 33. krugu (od 59) utrke, zbog posljedica zaustavljanja Naraina Karthikeyana na stazi umalo su se sudarila dvojica vodećih vozača u tom trenutku i na kraju utrke, Sebastian Vettel (Red Bull) i Jenson Button (McLaren). Dogodilo se to, što je najgore, dok je sigurnosno vozilo još bilo tik ispred njih.

Sudije su raspravljali i taj incident, saslušavajući aktere 40-ak minuta, ali su odlučili ne kazniti Nijemca.

Pritužbu sudijama iz McLarena inicirao je Britanac vlastitom primjedbom da mu je aktuelni dvostruki svjetski prvak nepotrebno a prenaglo zakočio.

Vettel je prošao s opomenom.