Formula 1
0

Schumacher: Sve je gotovo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nijemac Michael Schumacher (Ferrari) izjavio je kako je borba za naslov svjetskog prvaka u formuli 1 gotova.

Schumacher nije završio današnju utrku za VN Japana, odustao je zbog kvara na motoru 17 krugova prije kraja utrke. Dotad je bio u vodstvu, ispred Fernanda Alonsa (Renault). Španski vozač je objeručke prigrabio priliku koja mu se ukazala, te pobjedom preuzeo vodstvo u ukupnom poretku sa deset bodova prednosti u odnosu na Schumachera.

Posljednja utrka sezone vozi se 22. oktobra u Brazilu, a Alonsu je dovoljan jedan bod da bi odbranio naslov prvaka.

"Da budem potpuno iskren, nema niti trunke šanse da u penziju odem s još jednim naslovom svjetskog prvaka. Alonsu u Brazilu treba jedan bod i to će za njega biti šetnja po parku. Kalkulacije tipa - ako ja pobjedim u Brazilu, a Alonso ostane bez bodova -, čine mi se potpuno besmislenima", izjavio je Schumacher.

"Učinio sam sve što sam mogao i svi u Ferrariju mogu biti ponosni na ono što smo napravili ove sezone. Danas nije bilo sreće i što se tu može, nije kraj svijeta", dodao je Schumacher.

Unatoč tome što je na pragu odbrane naslova, Alonso je prilično oprezan.

"Današnja pobjeda je veliko iznenađenje. No, ništa još nije gotovo, odluka pada u Brazilu. Ovo što se danas dogodilo Schumacheru, može se dogoditi meni za dvije sedmice", izjavio je Alonso.