Formula 1
0

Schumacher podržava FOTA-u

Totalsport
Nijemac Michael Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, komentirao je odluku Udruženja timova Formule 1 (FOTA) o otcjepljenju.

Ferrari, McLaren-Mercedes, Brawn GP, BMW-Sauber, Toyota, Red Bull, Toro Rosso i Renault nisu se uspjeli s predstavnicima FIA-e dogovoriti oko pravila za novu sezonu. Kamen spoticanja je bio ograničeni proračun koji FIA namjerava uvesti sljedeće godine, a koji bi timovima dopustio potrošnju maksimalno 45 miliona eura.

Svi koji bi na to pristali imali bi neograničene mogućnosti za tehnološka usavršavanja, dok bi oni koji bi prekoračili spomenutu svotu, bili sputani u razvoju bolida.

Ovosedmični pokušaji rješenja koje bi zadovoljilo obje strane nisu uspjeli, pa je osam timova najavilo pokretanje novoga paralelnog takmičenja. Međutim, FIA je u petak objavila kako će u slučaju da se to dogodi tužiti svih osam ekipa jer su prekršile nekoliko zakona.

  • Meni je jednostavno neshatljivo da sve momčadi dijele isto stajalište kako sprovesti reforme u sportu, a vrhovno tijelo opet želi primijeniti drukčiju odluku. Ovoga puta se sve velike ekipe drže zajedno, pa bi novo prvenstvo moglo postati vrlo realna opcija. Kao zaljubljenik u ovaj sport, ja bih volio vidjeti najbolji show na stazama, odnosno najbolje vozače i najbolje timove u međusobnom nadmetanju - poručio je popularni Schumi.

Dodao je još nešto.

  • Vrlo sam nesretan što se u Formuli 1 u zadnje vrijeme tako puno priča o politici, a tako malo o samom sportu. Nadam se da će se ovim političkim igrama uskoro stati na kraj. Dovoljno su me živcirale tokom moje karijere.