Ostaju uprkos sudarima
33

Schumacher i Mazepin će i naredne sezone voziti za Haas

D. B.
Mick Schumacher i Nikita Mazepin
Mick Schumacher i Nikita Mazepin
Haas je zvanično potvrdio da će u narednoj sezoni Formule 1 njegove bolide voziti aktuelni vozači Mick Schumacher i Nikita Mazepin.

Schumacher i Mazepin su Haas stigli iz Formule 2 te ove sezone prikupljaju iskustvo u nekonkurentim bolidima američkog tima koji se fokusirao na razvoj novog bolida za sljedeću sezonu koja donosi velike promjene pravila.

Odluka o ostanku pomenutog dvojca je donesena uprkos tome što su se sudarili na stazi nekoliko puta ove sezone, uključujući utrke u Monzi i Zandvoortu.

"Biti dio Formule 1 je za mene ostvarenje sna. Prva godina s Haasom je uzbudljiva i poučna, siguran sam da naredne godine mogu iskoristiti iskustvo koje sam skupio. Novi propisi, impresivne ambicije cijelog Haas tima i podrška Ferrarija, to će nas približiti ostalim ekipama u 2022. godini. Moći ćemo se boriti za bodove, radujem se što ostajem dio tima koji postaje jači, učinit ću sve što mogu da napredujemo. Zahvalan sam Ferrarijevoj akademiji na povjerenju i podršci koju mi pruža godinama", izjavio je mladi Schumacher.

"Veoma sam uzbuđen zbog naredne sezone, novog bolida i prilike da napredujem s Haasom. Mislim da ćemo sljedeće godine biti jači", dodao je Mazepin.

Zasad nije poznato ko će zauzeti posljednje slobodno mjesto u kokpitu za narednu sezonu, a riječ je o drugom vozaču ekipe Alfa Romeo. Sigurno je da će jedno mjesto zauzeti Finac Valtteri Bottas, koji dolazi iz Mercedesa, a Antonio Giovinazzi trenutno čini sve kako bi dokazao da zaslužuje priliku u Alfinom bolidu i naredne godine.