Dizajn Hermanna Tilkea
73

Saudijska Arabija dobija novu stazu, prvi zavoj će biti spektakularan

D. B.
Saudijska Arabija je predstavila dizajn nove staze za utrke pod nazivom Qiddiya Speed Park Track, koja bi trebala biti uvrštena u kalendar Formule 1 za 2027. godinu.

Staza će biti izgrađena do zabavnog parka blizu glavnog grada Rijada, a krasit će ne nestvarni detalja. Najimpresivniji među njima svakako je prvi zavoj pod nazivom The Blade, koji će biti podignut od tla na visinu jednaku dvadesetospratnici, dok će se ispod njega nalaziti lokacija za održavanje koncerata na kojoj će se zabavljati posjetioci kada nema utrka.

Treba reći da neće samo vozači imati priliku za brzu vožnju, jer će obližnji zabavni park Six Flags ponuditi Falcon's Flight, najviši rollecoaster na svijetu.

Sve u svemu, Speed Park Track će imati promjenu u nadmorskoj visini veću od 108 metara, a organizatori će zahvaljujući promjenjivoj konfiguraciji staze moći postaviti maksimalno 21 zavoj.

Kompanija Qiddiya Investment Company obećava da će, osim "divljih" dizajnerskih detalja, staza omogućiti sjajno utrkivanje. Dizajn potpisuje ugledni veteran Hermann Tilke, a svoju stručnu pomoć pružio je i nekadašnji F1 vozač Alex Wurz.

Organizatori su obećali da će fanovi moći pratiti utrku s lakoćom zahvaljujući širokoj selekciji sjedećih mjesta, kao i terasama obližnjih objekata. Video prikazuje fanove koji gledaju utrku iz bazena sa staklenim dnom.

Očekuje se da će Qiddiya Speed Park zamijeniti stazu u Džedi te da će se na njoj voziti utrka za Veliku nagradu Saudijske Arabije 2027. godine. Ipak, Saudijska Arabija je izrazila želju da organizuje dvije F1 utrke u jednoj sezoni, ukoliko se postigne dogovor o tome.

Saudijska Arabija je 2021. godine potpisala 10-godišnji ugovor za organizaciju F1 utrka, koji ovom sportu donosi 55 miliona dolara godišnje, a dio je sponzorstva vrednijeg od 450 miliona dolara,, koji osigurava saudijska naftna kompanija Aramco. Upravo je Aramco među onima koji najviše doprinose Formuli 1.

Heineken je u periodu 1. do 31. marta pokrenuo aktivaciju Player 0.0, koja najboljim učesnicima može osigurati vrijedne nagrade poput odlaska na F1 utrku za Veliku nagradu Nizozemske ili iskustvo utrkivanja na simulatorima sa trostrukim svjetskim F1 prvakom Maxom Verstappenom. Više informacija pronađite ovdje.