{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samir Cerić: Drugi nivoi vlasti u BiH bi mogli podržati ideju o Formuli E u Sarajevu

27.6.2018. u 11:49
7
106
Samir Cerić: Drugi nivoi vlasti u BiH bi mogli podržati ideju o Formuli E u Sarajevu
7
Samir Cerić: Drugi nivoi vlasti u BiH bi mogli podržati ideju o Formuli E u Sarajevu
Gradsko vijeće Sarajeva danas nije glasalo o prijedlogu da se izdvoje sredstva u iznosu od 100.000 eura za izradu studije izvodljivosti o organizaciji utrke Formule E u Sarajevu. Prijedlog je jednostavno povučen uoči usvajanja dnevnog reda.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Da je prijedlog prihvaćen, tehnički tim FE vrlo brzo bi došao u Sarajevo kako bi pristupio ispitivanju uvjeta za održavanje ovog automobilističkog spektakla. Ipak, to se u skorije vrijeme neće dogoditi.

Ipak, to ne znači da je izgubljena svaka nada da će utrka Formule E biti upriličena u našem glavnom gradu, ističe inicijator ove ideje Samir Cerić.

Britanski poduzetnik bh. korijena Samir Cerić, direktor kompanije Sarajevo Sports International, koja je i inicirala ovu ideju, ističe da neće odustati od namjere da ovaj događaj bude upriličen na sarajevskim ulicama.

"Nažalost, danas je propuštena izuzetna prilika da već sljedeće sedmice tehnički tim iz Londona dođe u Sarajevo, odnosno da postanemo zvaničan kandidat za organizaciju utrke. Ipak, mi nećemo tek tako odustati, prije svega zbog jakog lobija koji smo izgradili ovdje u Londonu. Čelnici Formule E i dalje su zainteresovani za ideju da naš glavni grad bude domaćin utrke, mada je očito da u ovom trenutku ne postoji adekvatan politički ambijent, barem na nivou gradske uprave, za takvo nešto. Stoga namjeravamo u predstojećem periodu razgovarati s još nekim političkim faktorima, izdići priču na nivo Kantona i države te tu tražiti podršku", rekao je on.

Cerić naglašava da već sada počinje raditi na svojevrsnom planu B kada je riječ o organizaciji utrke Formule E u Sarajevu.

"Evidentno je da Grad Sarajevo, izuzimajući gradonačelnika Abdulaha Skaku, koji je bio veoma naklonjen ideji, nema namjeru ili kapacitet da nosi ovaj projekt. Međutim, već imamo informacije da bi neki drugi nivoi vlasti u BiH bili spremni podržati organizaciju utrke FE, što je u ovoj situaciji možda i bolja vijest s obzirom na nešto skromniji budžet Grada. Sretna je okolnost da sam još ranije ostavio otvorena vrata u sjedištu Formule E u Hammersmithu za mogućnost da dobijemo organizaciju utrke u 2020. godini, tako da već od danas počinjemo raditi na tome. Prvi naredni korak su, dakle, razgovori s drugim predstavnicima političke scene u BiH, koji su nam se već javili po ovom pitanju, a od ranije imamo kontakte s kompanijama koje se žele uključiti u projekt", zaključio je Samir Cerić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: