I to se dešava
0

Ruski vozač daje 15 miliona eura samo da uđe u Formulu 1

Totalsport
Vitalij Petrov
Vitalij Petrov
Vitalij Petrov, ruski pilot i aktuelni doprvak u GP2 seriji, takmičenju iz kojeg Formula 1 regrutira talente, po svaku cijenu želi voziti za jedan od timova u Formuli 1 već ove sezone.

Stoga je za 19 utrka u 2010. protiv Schumachera, Buttona, Hamiltona, Vettela, Masse i ostalih majstora brzine spreman ponuditi 15 miliona eura.

Njemački Bild piše o toj bizarnoj ponudi istovremeno se pitajući: "Je li Rusu u krvi više vodke ili benzina?"

"Želim u Formulu 1, želim obračun s najboljima", izjava je kojom Petrov demantuje eventualnu neozbiljnost informacije.

Novac, tvrdi, može skupiti preko bogatih ruskih sponzora poput Sberbanka ili Gazproma, koji su spremni uložiti golem novac da napokon vide jednog Rusa u najelitnijem trkaćem takmičenju.

Za njega bi mogli biti zainteresovani u timovima poput Renaulta, Camposa i USF1, koji još nsu kompletirali ni vozačku ekipu ni godišnji budžet, koji se penje u Formuli 1 i do 100 miliona eura godišnje.

Willi Weber, dugogodišnji menadžer Michaela Schumachera, potvrđuje da finansiranje timova od strane vozača nije zapravo ništa novo u Formuli 1.

"U tom svijetu samo top-piloti zarađuju dobar novac. Ostali moraju zapravo ulagati da bi sudjelovali. Ko to jednom učini, obično to mora nastaviti tokom cijele karijere. Osim ako je ekstratalenat..."

Jedan od takvih, piše Bild, bio je baš Michael Schumacher, koji je 1991. godine platio 200.000 maraka da bi nastupio u debitantskoj utrci za Jordan. Kasnije je u Ferrariju zarađivao 30 miliona eura na godinu.