Formula 1
15

Rosberg slavio u Abu Dhabiju, posljednjoj utrci u sezoni

Piše: D. B.
Na stazi Yas Marina danas je održana utrka za Veliku nagradu Abu Dhabija, posljednja u sezoni, a pobjedu je slavio vozač Mercedesa, Nijemac Nico Rosberg.

Današnju utrku je s pole pozicije poveo Mercedesov vozač Nico Rosberg ispred svog timskog kolege i šampiona Formule 1 Lewisa Hamiltona.

U devetom krugu je došlo do sudara u boksu, gdje su se sudarili Button i Bottas. Prednji dio Bottasovog bolida je bio oštećen, pa je morao u boks.

Hamilton je u početku imao problema s kočnicama, ali je tokom utrke počeo sustizati Rosberga. Vodstvo je zauzeo nakon što je Nijemac otišao u boks, ali je i on morao učiniti isto, pa se Rosberg vratio na prvo mjesto. Hamilton ga je pokušavao ponovo sustići, no, njemački vozač je održavao prednost.

Na trećem i četvrtom mjestu su bili Ferrarijevi vozači Raikkonen i Vettel.

U 46. krugu se dogodio još jedan incident u kojem su učestvovali Verstappen i Button. Mladi vozač se žalio da ga je stariji kolega izgurao sa staze, dok je Button tvrdio da ga je Versappen pretekao izvan staze. Sudije su analizirale ovu situaciju, a Verstappen je kažnjen sa pet sekundi.

Rosberg je do kraja utrke čuvao svoju prednost nad Hamiltonom i ostvario pobjedu u Abu Dhabiju. Drugo mjesto je pripalo Hamiltonu, treće Raikkonenu, a četvrto Vettelu. Peti je danas bio Perez, a šesti Ricciardo.

"Sjajno momci, hvala vam za ovu sezonu. Bila je sjajna", poručio je Rosberg svom timu nakon prolaska kroz cilj.

Podsjetimo, Mercedesovim vozačima je pripala titula svjetskog prvaka i viceprvaka, kao i titula u poretku konstruktora.