Formula 1
0

Robert Kubica je vrlo blizu povratka za volan Formule 1

Totalsport
Robert Kubica (Foto: Reuters)
Robert Kubica (Foto: Reuters)
Prema izjavi hirurga Igora Rossella koji je operirao ruku Roberta Kubice, on je vrlo blizu povratka u bolid Formule 1.

Poljak se povrijedio u februaru ove godine kada je doživio nesreću tokom reli utrke i to ga je udaljilo od utrka Svjetskog prvenstva u Formuli 1 i njegovog mjesta u bolidu Renaulta. Prvotno je bilo upitno da li će uopće moći nastaviti karijeru, pošto se razmišljalo čak i o amputaciji ruke.

Prošle sedmice izvještaji su govorili kako Kubici treba još "nekoliko mjeseci" za oporavak, dr. Robert Rosello je izjavio da je Poljak vrlo blizu da sjedne u bolid Formule 1 kako bi se okušao u vožnji i saznao kada bi se mogao vratiti utrkama.

"Sada razmišljamo u vraćanju Roberta u automobil, oprostite, u trkaći automobil jer cestovni već vozi. Njegov oporavak je čudo ali nepoznanica je da li će biti dovoljno brz. Još moramo napraviti malu intervenciju na njegovom ručnom zglobu, jer kod ovakvih povreda fleksibilnost ruke nikada nije kao prije. Poslije toga slijedi mnogo vježbe. Ali on će biti sposoban za vožnju bolida Formule 1 i pritiskati sve kontrole na volanu", ovdje govorimo o vozaču utrka, a ne o pijanisti, izjavio je Rosello.

Rosello je naglasio kako je važno da se Kubica vrati za volan bolida Formule 1 i tek onda će se vidjeti da li se može vratiti utrkama ili ne.

"Ne mogu ga prestati gledati i misliti kako je dobro prošao. Svi prijelomi i rane su zarasli i jedino pitanje je da li će moći voziti kako je vozio prije nesreće. Imati će neka ograničenja, ali imajte na umu da smo razmišljali i o amputaciji. Ali to je na specijalistima Formule 1, mi smo svoj dio posla odradili savršeno", završio je Kubicin doktor.