Senzacija u Monzi
9

Ricciardo slavio na Velikoj nagradi Italije, utrku obilježio sudar Verstappena i Hamiltona

E. B.
Daniel Ricciardo (Foto: EPA-EFE)
Daniel Ricciardo (Foto: EPA-EFE)
Vozač McLarena Daniel Ricciardo je iznenađujuće pobijedio na Velikoj nagradi Italije u Monzi u utrci koja je završena bez Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena.
Utrka je bila zanimljiva od samog početka nakon lošeg starta Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona, što je iskoristio Daniel Ricciardo i bio u vodstvu.

Utrka se dodatno zakomplikovala prilikom zamjene guma. Najprije je Verstappen zadržan bespotrebno u boksu Red Bulla, čak 11. sekundi, a nakon njega su i mehaničari Mercedesa Hamiltonu mijenjali gume 4 sekunde.

Prilikom izlaska iz boksa Hamilton je izašao tik ispred Verstappena i u prvoj šikani došlo je do sudara nakon kojeg su oba vozača morala odustati. To je Britancu bilo prvo odustajanje poslije 62 utrke i nastupa u Austriji 2018. godine.

Nakon izlaska sigurnosnog vozila Ricciardo je bio u vodstvu ispred timskog kolege u McLarenu Landa Norrisa, a takav je poredak bio i na kraju utrke, te je Australac upisao osmu pobjedu u karijeri.

Ovo je bila prva pobjeda jednog Australca u Monzi, a zanimljivo je i to da su prva dva mjesta pripala McLarenovim vozačima prvi put nakon 2010. godine kada su u Kanadi prvo i drugo mjesto osvojili Lewis Hamilton i Jenson Button.

Treće mjesto je pripalo Valtteriju Bottasu koji je u svom Mercedesu krenuo s posljednjeg mjesta. On je kroz cilj prošao kao četvrti, no trećeplasirani Sergio Perez je kažnjen sa pet sekundi i završio je iza njega.

U poretku vozača i dalje vodi Verstappen sa pet bodova više od Hamiltona (226,5 - 221,5).