Mijenja ga Lawson
45

Ricciardo se još oporavlja nakon operacije ruke, simulator će biti test prije povratka

D. B.
Australski vozač Formule 1 Daniel Ricciardo još uvijek je u fazi oporavka nakon što je operisan zbog loma ruke, a o njegovom povratku se još uvijek ozbiljno ne razgovara.

Iz ekipe AlphaTauri kažu da "nema žurbe" kada je riječ o Ricciardovom povratku te da je prioritet njegov oporavak.

Podsjetimo, Ricciardo je uoči utrke u Mađarskoj zamijenio Nycka de Vriesa u bolidu AlphaTaurija, ali je u Nizozemskoj slomio ruku, zbog čega je morao na operaciju. Potom je u bolid AlphaTaurija umjesto njega "uskočio" Liam Lawson, koji se pokazao kao dobro rješenje.

Australac se pojavio u Singapuru tokom F1 trkačkog vikenda te je bio uz ekipu, no njegov povratak u kokpit još uvijek je "daleko".

"Vidjeli smo ga u Singapuru, još uvijek prolazi fazu rehabilitacije. Mislim da će se na njegov povratak još čekati, ali oporavak ide dobro. Planirali smo da prije povratka koristi simulator. Nema potrebe za žurbom i ranim povratkom prije nego se povreda zaliječi, ne želimo nove probleme. Uskočit će u simulator koji je dobar prikaz bolida i svih opterećenja. Konačnu odluku će donijeti više on nego mi, znat će najbolje kako se osjeća", izjavio je AlphaTaurijev trkaći inženjer Jonathan Eddolls.

Ovog vikenda se vozi utrka za Veliku nagradu Japana, potom slijedi utrka u Kataru 8. oktobra, nakon čega su na rapsporedu tri vezane utrke, u SAD-u, Meksiku i Brazilu.