VN Njemačke
1

Red Bullu prijeti diskvalifikacija u Hockenheimu

Totalsport
Bolid Red Bullovog vozača Marka Webbera (Foto: AFP)
Bolid Red Bullovog vozača Marka Webbera (Foto: AFP)
Pod istragom sudija utrke Formule 1 za Veliku nagradu Njemačke u Hockenheimu našla se austrijska ekipa Red Bull, i to zbog manipulacija na motoru...

Red Bull je zbog, po njemu, zabranjenog manipuliranja okretnim momentom prijavio tehnički delegat Međunarodne federacije autosportova (FIA) Jo Bauer.

"Pri pregledu bolida s brojem 1 i brojem 2 ustanovljene su neobične devijacije kakve prije nismo primjećivali. One su izazvale značajne promjene performansi motora. Aerodinamčke su karakteristike obaju bolida umjetno preinačene. Po meni je to kršenje FIA-inih pravilnika, te sam stoga Red Bullovu ekipu prijavio na razmatranje sudijama", izjavio je Bauer.

Direktor ekipe Christian Horner izjavio je da nije svjestan bilo kakvih neregularnosti, te da su o pokretanju istrage obaviješteni pri pregledu bolida po svršetku subotnjega kvalifikacijskog treninga.

Proglase li sudije Red Bull krivim, svjetskim prvacima sprema se teška kazna: moguća je čak zabrana nastupa u Hockenheimu, kao i naknadna diskvalifikacija. Sebastian Vettel u subotu je inače zauzeo drugo, a Mark Webber treće mjesto u kvalifikacijama.

Zbog promjene getribe na Webberovom bolidu, Australac je kažnjen startom s pet mjesta lošije pozicije od one izborene na treningu, tako da će utrku početi s osme startne pozicije.