Formula 1
1

Red Bull predstavio bolid za novu sezonu Formule 1

FENA
Ekipa Red Bulla predstavila je bolid u kojem će Sebastian Vettel u ovogodišnjem šampionatu Formule 1 juriti četvrtu uzastopnu titulu.

Austrijski tim je bolid RB9 predstavio u sjedištu tima u Milton Keynesu u nedjelju, i to je deveti model za Red Bull otkako je tim preuzeo Jaguar pred start sezone 2005. godine.

Prošle sezone, Vettel je osvojio treću titulu nakon sjajne borbe sa vozačem Ferrarija Fernandom Alonsom do posljednje utrke u Brazilu, a zajedno sa Markom Webberom omogućio je svom timu da po treći put zaredom dođe do naslova najboljeg u konkurenciji konstruktora.

Novi bolid Red Bulla dizajnirao je Adrian Newey, koji je još na kraju prošle godine rekao da mu je sve teže da nađe nešto po čemu bi taj model bio bolji od rivalskih.

"Posao je bio mnogo teži zato što nema pravih velikih promjena pravila za ovu godinu, a ovo će ujedno biti peta sezona od velikih koje su uvedene 2009. godine. Situacija se dosta mijenja, može se vidjeti koliko je Formula 1 sada konkurentna pošto smo imali osmericu pobjednika prošle sezone", istakao je Newey.

Novi bolid Red Bulla naći će se prvi put na stazi u utorak, kada počinju testiranja u Jeresu, a priliku da ga prvi provoza imat će Webber.

Prije Red Bulla, bolide su do sada predstavili Lotus, McLaren, Ferrari, Force Indija i Sauber, dok će ostali timovi, sem Williamsa, to učiniti sljedeće nedjelje u Jeresu.