Na VN Brazila
104

Red Bull oborio rekord najbrže promjene guma u Formuli 1: Trebale im samo 1,82 sekunde

N. K.
Pobjeda Maxa Verstappena na nedjeljnoj Velikoj nagradi Brazila bila je nezaboravna za njega budući da je dva puta prestigao Lewisa Hamiltona te je ostvario svoju osmu pobjedu u Formuli 1.

Međutim, postojao je još jedan povod za slavlje među njegovim mehaničarima nakon što su tokom utrke na Interlagosu postavili novi rekord Formule 1 za najbrže odrađenu zamjenu guma.

Sa servisnim vremenom od svega 1,82 sekunde, tim je uspio zaustaviti automobil Holanđanina, zamijeniti sve četiri gume, a zatim ga ponovo postaviti na put.

Bilo je to njegovo prvo zaustavljanje u boksu tokom utrke i ono je bilo krucijalno u borbi za izlazak na stazu ispred Lewisa Hamiltona, koji je već bio u boksu te je želio preuzeti vodstvo u Sao Paolu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nažalost za Verstappena, naporan rad Red Bulla u boksu bio je uzaludan jer je odmah bio ometen od Williamsa Roberta Kubice, koji je opasno izletio ispred njega, prisilivši ga da uspori i poduzme izbjegavajuće mjere.

Kubica je dobio kaznu zbog ometanja, a sve je to rezultiralo da Verstappen izađe iza Hamiltona na stazu.

Međutim, vrlo brzo je Verstappen napravio prvo od dva prestizanja Hamiltona tokom utrke, koristeći pravac na startno-ciljnoj ravnini kako bi povratio vodstvo u utrci.

Red Bullov je tako oborio rekord koji su upravo oni i postavili ove godine na Velikoj nagradi Njemačke za samo šest hiljadetinki sekunde. To je treći put da postavljaju rekord tokom sezone.