Formula 1
0

Ralf Schumacher potpisao trogodišnji ugovor s Toyotom

NINA
Nijemac Ralf Schumacher će od sljedeće sezone biti vozač Toyote.

Nakon mjeseci i mjeseci spekulacija mlađi brat šesterostrukog svjetskog prvaka konačno je stavio potpis na trogodišnji ugovor s japanskim timom sa sjedištem u Kölnu i tako prekinuo šestogodišnju saradnju s Williams BMW-om s kojim je ostvario šest pobjeda.

“Sa zadovoljstvom objavljujemo da je Ralf jedan od naših vozača od sljedeće sezone. Dokazao se kao izrazito brz vozač i vjerujem da će njegovo ogromno iskustvo biti od velikog značaja za naš tim”, kazao je direktor Toyote Tsoumu Tomita, dodavši također da će drugo mjesto popuniti jedan od dvojice ovosezonskih vozača – Cristiano da Matta ili Olivier Panis, što će biti poznato krajem sezone.

U međuvremenu Ralf se oporavlja od ozljede zadobivene izlijetanjem u Indianapolisu, zbog koje bi sa staza mogao izostati 12 sedmica, a zaokupljen je i mogućom tužbom za američke liječnike koji mu nakon nesreće nisu ustanovili u potpunosti tačnu dijagnozu – navodno mu je prijetila opasnost paralize, što je otkriveno tek dodatnim pretragama u Njemačkoj.

Još nije poznato kolika je brojka na ugovoru Nijemca s Toyotom, no iz Toyote poručuju da su mediji i te kako preuveličali iznos. Raskid veza s Williamsom po mnogima je prouzročilo upravo Ralfovo nezadovoljstvo plaćom, iako je to njemački vozač demantirao.

Njegovo mjesto u timu iz Grovea najvjerojatnije će zauzeti Mark Webber (Jaguar), a još nije poznato ko će biti drugi vozač Williams BMW-a budući da će Kolumbijac Juan Pablo Montoya od 2005. voziti za McLaren Mercedes.