Finac najbrži
20

Raikkonen kreće s pole pozicije na Monzi, iza njega Vettel i Hamilton

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Finac Kimi Raikkonen u današnjim kvalifikacijama na stazi Monza ostvario je pole poziciju te će krenuti s prve pozicije u nedjeljnoj utrci za Veliku nagradu Italije.

Raikkonen je vozeći Ferrarijev bolid ostvario najbrži krug u historiji Formule 1 te je "ukrao" pole poziciju od kandidata za šampionsku titulu, a to su njegov timski kolega Sebastan Vettel te Mercedesov vozač Lewis Hamilton. Finac je najbolje vrijeme ostvario u posljednjem krugu kvalifikacija.

Hamilton je bio najbrži nakon prvih krugova, a u drugom je poboljšao svoje vrijeme. Ipak, nadmašio ga je Vettel, a potom i Raikkonen. Vettel nije bio sretan te je rekao "pričat ćemo kasnije" nakon što ga je mehaničar iinformisao o rezultatu kvalifikacija.

Raikkonen je postavio vrijeme od 1 minute i 19,119 sekundi, a prethodni rekord je bio u vlasništvu Juana Pabla Montoyje, koji je krug u Monzi odvozio u svom Williamsu 2004. godine za minuti i 19,525 sekundi.

Ovo je prva pole pozicija za finskog vozača od utrke u Monacu prošle godine.

"Nisam mogao zamisliti bolju utrku za pole poziciju. Nadam se da u nedjelju mogu završiti na istom mjestu", izjavio je Raikkonen.

Vettel ima 17 bodova manje od Hamiltona te s njim vodi bitku za titulu.

"Nisam zadovoljan svojim zadnjim krugom, ali je Kimi bio malo prebrz na kraju. Moj krug nije bio dobar, ali sada imamo dva bolida u prvom redu", kazao je Vettel.

"Ferrari je odradio dobar posao. Dali smo sve od sebe, bilo je veoma blizu, ali su oni bili bolji. Moramo dati sve od sebe tokom utrke. Napeto je, ali tako treba biti u Formuliu 1", istakao je Hamilton nakon kvalifikacija.

Kvalifikacije za VN Italije, top 10:

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba