Na današnji dan
179

Prošlo je 29 godina od pogibije Ayrtona Senne: Cijeli svijet je plakao tog 1. maja

N. K.
Ayrton Senna (Foto: EPA-EFE)
Ayrton Senna (Foto: EPA-EFE)
Jedan od najboljih vozača Formule 1 Ayrton Senna poginuo je na današnji dan prije 29 godina nakon što je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od 310 kilometara na sat i udario u zid na stazi Enzo e Dino Ferrari u Imoli.

Senna je rođen u brazilskom Sao Paulu 21. marta 1960. godine, a zbog problema s koordinacijom pokreta otac ga je kao dijete nagovorio da počne voziti karting, što je i nagovijestilo njegovu blistavu profesionalnu karijeru.

U Formuli 1 je debitovao 1984. i odmah je te godine privukao pažnju svjetske javnosti na Velikoj nagradi Monaca kada je na stazi iza sebe ostavio brojne legende ovog sporta uprkos kiši koja je bila toliko jaka da je utrka bila prekinuta.

Senna je zbog te sjajne vožnje dobio poznati nadimak Kišni čovjek, a kasnije je u karijeri ostvario 41. pobjedu te se još 39 puta našao na pobjedničkom postolju.

Brazilac je osvojio tri titule prvaka, ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija pa je tako i na dan pogibije vozeći bolid Williamsa utrku započeo kao prvi na stazi.

Snimak kamere postavljene u bolidu Michaela Schumachera pokazuje da je Sennin bolid u sedmom krugu dva puta proklizao zbog čega je izletio sa staze u krivini Tamburello i udario u betonski zid koji nije bio zaštićen gumama.

S teškim povredama helikopterom je prebačen u bolnicu u Bologni, a preminuo je nekoliko sati kasnije zbog povreda glave. Ova vijest je šokirala cijeli svijet koji je ostao uplakan zbog tragedije omiljenog vozača Formule 1. Senna je u trenutku pogibije, 1. maja 1994., imao samo 34 godine.

Inače, britanski magazin Autosport je u decembru 2009. godine proglasio Sennu najboljim vozačem svih vremena, prema glasovima 217 sadašnjih i bivših vozača Formule 1.