Legenda Formule 1
84

Prije 10 godina Michael Schumacher je doživio nesreću na skijanju, evo šta znamo o njegovom stanju

E. B.
Michael Schumacher
Michael Schumacher
Na današnji dan prije tačno 10 godina legendarni Michael Schumacher je doživio nesreću na skijanju koja mu je u potpunosti promijenila život, a o njegovom zdravstvenom stanju se punu deceniju zna veoma malo.

Schumacher je 29. decembra 2013. godine pao na skijanju u francuskim Alpama, tačnije u Maribelu i povrijedio glavu.

Staza je bila neadekvatna, ali Schumacher je već godinama skijao po njoj, te se odlučio ipak spustiti. No, zapeo je za kamen i izgubio ravnotežu, te je udario glavom u drugi kamen.

Iako je imao kacigu na glavi, doživio je teške povrede, a zakazali su i uposlenici hitne pomoći koji su mu pružali pomoć jer su pogriješili u procjeni.

Naime, Schumacher im se činio svjesnim, te su ga odlučili prebaciti u malu kliniku u Moutiersu. No, u helikopteru se Schumacherovo stanje pogoršalo, izgubio je svijest i onda su ljekari odlučili da helikopter preusmjere u Grenoble u mnogo bolju i opremljeniju kliniku, te su tu izgubljene vrijedne minute koje bi mu možda mnogo značile.

Odmah po dolasku u bolnicu u Grenoble je operisan i stavljen u indukovanu komu, te je prebačen s odjela intenzivne njege na rehabilitacijski odjel, a u junu 2014. je iz Grenoblea premješten u Univerzitetsku bolnicu u Lausannei.

U septembru iste godine stigao je u svoj dom u švicarskom Glandu, mjestašcu na obali Ženevskog jezera i od tada mediji samo nagađaju o njegovom zdravstvenom stanju, a porodica daje samo šture izjave.

Prema onome što su tokom prethodnih deset godina govorili njegova supruga Corinne, menadžerica Sabine Kehm, brat Ralf i sin Mick, Schumacher je živ i svjestan, ali ne može komunicirati sa njima.

Također, prema svim dostupnim informacijama, može se zaključiti i da je legendarni Nijemac nepokretan.

Teško je predvidjeti da li će se Schumacher, koji će za nekoliko dana proslaviti 55. rođendan, ikada oporaviti, posebno kada se zna da je ostvaren minimalan napredak njegovog zdravstvenog stanja u proteklih deset godina.

Schumacher je tokom karijere osvojio sedam naslova svjetskog prvaka i 91 pobjedu, te ga mnogi smatraju najvećim u historiji.

Prva dva naslova prvaka osvojio je u Benettonu (1994. i 1995.), a od 2000. pa do kraja 2004. Schumacher je osvojio pet naslova u nizu u bolidu Ferrarija. Nakon što je 2006. otišao u privremenu penziju, vratio se u Formulu 1 i tri godine vozio za Mercedes.

Nastupio je na 308 Grand Prix utrka, a 155 puta se našao na pobjedničkom postolju.

Inače, sedmostruki svjetski prvak u Formuli 1 ima i posebnu vezu sa Sarajevom. U glavni grad BiH prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine.

Stigao je u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo. Cilj njegove posjete bio je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijalizovanu bolnicu za sarajevsku djecu, žrtve granatiranja i mina.

Zbog svega toga, Skupština Kantona Sarajevo je donijela odluku da se preimenuje A transverzala, na području općine Novi Grad - MZ "Dobrinja A" i "Saraj-Polje", u A transverzala "Michael Schumacher" i na taj načn oda priznanje za sve ono što je legendarni Nijemac uradio za gavni grad BiH.