"Nisam toliko opasan"
11

Presedan u Formuli 1: Vozaču prijeti suspenzija, spašava ga samo promjena pravila

K. H.
Pierre Gasly (Foto: EPA-EFE)
Pierre Gasly (Foto: EPA-EFE)
Francuski vozač Formule 1 Pierre Gasly mogao bi postati prvi vozač u ovom sportu koji je suspendovan zbog previše kaznenih bodova, piše Reuters.

Naime, on će se prema pisanju spomenute novinske agencije do maja naredne godine morati suzdržati od problema na stazi i nakon nedjeljne utrke za Veliku nagradu Meksika, vozač AlphaTaurija je udaljen samo dva kaznena boda od suspenzije na jednu utrku Formule 1.

On trenutno ima 10 kaznenih bodova na svojoj licenci, a kada se skupi 12 kaznenih bodova u periodu od 12 mjeseci, pokreće se automatska suspenzija za naredni utrku.

U nedjeljnoj utrci je dobio kaznu od pet sekundi te jedan kazneni bod na svojoj licenci jer je napustio stazu i stekao prednost, pri čemu je izbacio Lancea Strolla. Ipak, kaže kako ne osjeća da je tolika opasnost na stazi.

"Ne osjećam se kao da sam toliko opasan u posljednjih 12 mjeseci i da bi bila šteta dobiti zabranu za utrke zbog previše usporavanja iza sigurnosnih vozila i nekoliko prekršaja ograničenja na stazi", smatra Gasly.

Također, rekao je da bi naredne godine moglo doći do promjena u pravilima o kaznenim bodovima, što bi ga u konačnici moglo osloboditi ovog tereta.

Za kraj se navodi da je Gasly kaznene bodove dobio u Španiji (2), Austriji (3), Japanu (2), SAD-u (2) i Meksiku (1), od čega su četiri bila za sudare, dva za prebrzu vožnju pod crvenom zastavom i dva jer je bio preblizu sigurnosnom automobilu.