Velika Nagrada Malezije
0

Prekid utrke, pobjeda Buttona

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jenson Button u Brawn GP pobjednik je nekarakteristične utrke, Velike Nagrade Malezije na stazi u Sepangu. Utrka je prekinuta nakon 32 odvožena kruga.

Treća je ovo pobjeda Britanca Buttona u karijeri, te druga ove godine (u isto toliko voženih utrka). No, za ovu pobjedu nije dobio maksimalnih 10 bodova budući da se nije odvozilo dvije trećine utrke.

Nedostajalo je do toga još šest odvoženih krugova, no prvo jaka kiša, a potom i mrak u Maleziji, nisu dozvolili kraj utrke. Tako su se ovom prilikom dijelili prepolovljeni bodovi, pa je tako Button dobio pet, a ne deset bodova za pobjedu.

Button je defintivno hit nove godine Formule 1, kao i njegov Brawn GP. Naime, u dosadašnje dvije utrke Button je ostvario dvije pobjede, a isto tako je upisao i dva "pole positiona". Uz to, na Sepangu je pobijedio makar se čak četiri puta zasutavljao u boksu.

Cijela utrka je protekla u iščekivanju kiše, jer je od početka nebo prijetilo takvim scenarijem. No, prve kapi su se pojavile tek 35 krugova prije kraja, ali je zato prolom oblaka nastupio 26 krugova prije kraja.

Button je loše startao u utrku, pa su ga tako pretekli Rosberg, Trulli i Barrichello. No, kako je utrka trajala, tako je Button vraćao izgubljeno, a u trenutku prekida u istom krugu su bili samo prvoplasirani Button, drugoplasirani Heidfeld i trećeplasirani Glock. Svi ostali su imali zaostatak za krug i više.

Organizatori su dugo vremena vagali hoće li nastaviti utrku. Postojala je mogućnost da se bolidi vrate na stazu i odvoze samo šest krugova, kako bi se stekla mogućnost punog bodovanja, no tada je već Sepnagu prijetio mrak i sve je završeno s rezultatima kakvi su bili nakon 32 odvožena kruga.

Zanimljivo da nakon dvije utrke još niti jedan bod nemaju vozači Ferrarija. Sljedeća utrka je Velika Nagrada Kine za dva tjedna.

Velika nagrada Malezije, službena utrka:

  1. Jenson Button (Brawn GP)

  2. Nick Heidfeld (BMW Sauber) +22.7

  3. Timo Glock (Toyota) +23.5

  4. Jarno Trulli (Toyota) +46.1

  1. Rubens Barrichello (Brawn GP) +47.3

  2. Mark Webber (Renault) +52.3

  3. Lewis Hamilton (McLaren) +1:00.7

  4. Nico Rosberg (Williams) +1:11.05

...

Ukupni redoslijed:

  1. Button (Brawn GP) 15

  2. Barrichello (Brawn GP) 10

  3. Trulli (Toyota) 8.5

  4. Glock (Toyota) 8

...

Redoslijed konstruktora:

  1. Brawn GP Mercedes 25

  2. Toyota 16.5

  3. BMW Sauber 4

...