Potvrda stiže 4. augusta
0

Porsche ulazi u Formulu 1 i kupuje 50 posto udjela u Red Bullu

D. B.
Već duže vrijeme je špekuliše o ulasku Porschea u Formulu 1, a sada se pojavila informacija da će njemačka kompanija kupiti 50 posto udjela u Red Bullovom F1 timu.

Formalni procesi su u toku, a zvanična potvrda iz Porschea se očekuje 4. augusta. Aplikacije je bilo potrebno podnijeti u više od 20 zemalja pored Evropske unije, a dokument u Maroku je upravo izvor informacije o partnerstvu Porschea i Red Bulla. Pomenute aplikacije su neophodne kada se udruže dvije velike kompanije.

Marokanski zakon nalaže da se aplikacije poput ovih moraju objaviti nakon odobrenja. Također, proces za dobijanje "zelenog svjetla" u Maroku zahtijevao je od Porschea i Red Bulla da otkriju detalje o svom partnerstvu, a u dokumentu se navodi da je riječ o desetogodišnjoj saradnji te 50 posto vlasništva u posjedu Porschea.

Prvobitno je planirano da se partnerstvo najavi na Red Bull Ringu u Austriji ove godine, no FIA nije odobrila nove propise za motore za 2026. godinu.

Vjerovatno će se partnerstvu Red Bulla i Porschea pridružiti i ekipa AlphaTauri, ali će ona ostati u potpunosti u vlasništvu Red Bulla.