Šteta je ogromna
27

Popravak bolida koji je uništio Mick Schumacher koštat će Haas do milion dolara

D. B.
Bolid ekipe Haas koji je na stazi u Saudijskoj Arabiji uništio mladi vozač Mick Schumacher skupo će koštati njegovu F1 ekipu.

Trkački vikend u Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda bio je izuzetno zanimljiv, a bilo je i onih koji ga nisu uspješno završili zbog problema s bolidima i nesreća koje su doživjeli. Među njima je i Mick Schumacher, vozač Haasa koji je u drugom dijelu kvalifikacija doživio tešku nesreću.

Mladi vozač je prvi velikoj brzini izgubio kontrolu nad Haasovim bolidom te se doslovno zabio u barijeru, a potom odbio u drugu. Bolid je pretrpio ogromnu štetu, a prilikom podizanja kranom u svrhu uklanjanja sa staze se i prepolovio. Incident se dogodio prilikom izlaska iz zavoja 10 nakon čega je bolid silovito udario u barijeru zavoja 11.

Srećom, Schumacher je prošao bez posljedica što je potvrđeno ljekarskim pregledima, no utrku u nedjelju nije vozio iako je izjavio da je fizički spreman za to.

Popravak njegovog bolida kako bi bio u voznom stanju za narednu utrku u Australiji koštat će Haas do milion dolara. Direktor tima Guenther Steiner je kazao da je "osim prednjeg lijevog ovjesa i još poneke komponente sve ostalo u karbonskom prahu".

Ovo je još jedan problem za Haas koji je ostao bez ruskog, a ujedno i glavnog sponzora, kompanije Uralkali.

Treča utrka sezone vozi se u Australiji 10. aprila.