Nijemac imao sreće
66

Pogledajte najbolje pojašnjenje kako je Vettel pobijedio Hamiltona u Melbourneu

Piše: E. B.
Sebastian Vettel je slavio na otvaranju sezone Formule 1 u Melbourneu na Velikoj nagradi Australije.

Iako je tokom treninga, kvalifikacija pa i na početku same utrke bio sporiji od Hamiltona, Nijemac je uspio slaviti zahvaljujući Virtuelnom vozilu sigurnosti (Virtual safety car - VSC).

Ni samom Hamiltonu nije bilo jasno kako je Vettel uspio trijumfovati s obzirom na to da je Britanac imao značajnu prednost u odnosu na njega.

Šef Mercedesa Toto Wolff je izjavio kako je problem bio u softveru koji predviđa razvoj događaja na stazi.

Na Youtube kanalu specijalizovanom za Formulu 1 Chain Bear F1 slikovito je pojašnjeno šta se tačno desilo u Melbourneu u nedjelju ujutro.

U 18. krugu Ferrarijev Kimi Räikkönen je otišao u boks te su u Mercedesovom boksu uradili jedini logičan slijed događaja - pozvali su Hamiltona na zamjenu guma već u narednom krugu te je Vettel preuzeo vodstvo.

Ferrarijev tim je potom odlučio zadržati Vettela na stazi duže nego što je očekivano te su u italijanskoj ekipi svjesno išli na rizik nadajući se poklonu u vidu VSC-a. To su i dočekali u 25. krugu kada je Romain Grosjean parkirao svoj bolid neposredno nakon druge krivine.

U tom trenutku Hamilton je za Vettelom zaostajao 13 sekundi, što je Vettel iskoristio i otišao u boks po zamjenu guma te je izašao ispred Hamiltona i do kraja utrke sačuvao prednost i trijumfovao.

Mercedesovi analitičari su uz pomoć softvera zaključili da je čak i 15 sekundi dovoljan zaostatak, jer se kroz boksove u Australiji izgubi 18 sekundi te bi Vettel nakon zamjene guma izašao pet sekundi iza Hamiltona.

Stoga Hamilton nije ni pokušavao smanjivati zaostatak od 19. do 25. kruga, no zvanjem VSC-a stvari su se iz korijena promijenile.

Naime, pod VSC-om vozači na stazi moraju voziti sporije nego inače, dok tog ograničenja nema pri ulasku i izlasku iz boksa gdje bolidi mogu ići mnogo brže i vrijeme kruga skratiti za šest sekundi.

Tako je Vettel svoj krug kada je ušao u boks odvezao za 12 sekundi brže od Hamiltona i izašao sekundu ispred njega. Sve po pravilima.