Formula 1
0

Pobjeda Webbera u Silverstoneu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Australac Mark Webber pobjednik je utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije u Silverstoneu.

Članu ekipe Red Bull-Renault to je bila treća pobjeda ove sezone i peta ukupno.

Drugo mjesto osvojio je Britanac Lewis Hamilton (McLaren Mercedes), koji je zadržao vodeću poziciju u ukupnom poretku, dok je treći bio Nijemac Nico Rosberg (Mercedes GP).

Pored njih trojice bodove su još osvojili Jenson Button (McLaren), Rubens Barrichello (Williams), Kamui Kobajaši (BMW Sauber), Sebastian Vettel (Red Bull), Adrian Sutil (Fors Indija), Michael Schumacher (Mercedes) i Niko Hilkenberg (Williams).

Najveća uzbuđenja viđena su na samom startu utrke kada su nakon dva odvojena kontakta Sebastian Vettel i Felipe Massa morali u boks zbog probušenih guma koje su oštetili u duelima sa klupskim kolegama Marcom Weberom odnosno Fernandom Alonsom. Pored mladog Nijemca najveći gubitnici ove trke su oba vozača Ferrarija koji nisu uspjeli da se domognu bodova, dok je najveći dobitnik aktuelni šampion Button koji je sa 14. mjesta uspio da dođe do četvrte pozicije.

Lewis Hamilton je povećao bodovnu prednost u odnosu na najveće rivale. Nakon desete utrke Britanac ima 145 osvojenih bodova odnosno 12 poena više od klupskog kolege Buttona. Na trećem mjestu je Weber sa 128 bodova, a slijede Vettel (121), Alonso (98), Rosberg (90), Kubica (83).

U poretku konkurenciji konstruktora vidi McLaren sa 278 bodova, ispred Red Bulla sa 249, Ferrarija sa 165 i Mercedesa sa 126 boodva.