Rekonstrukcija događaja
61

Otkrivena dva nova detalja koja su kumovala Schumacherovoj nesreći na Alpama

E. B.
Michael Schumacher
Michael Schumacher
Prošlo je skoro deset godina od nesreće koju je doživio legendarni Michael Schumacher na francuskim Alpama, a sada su u javnost procurili do sada neobjavljeni detalji koji su kumovali tome da nekadašnji vozač Ferrarija i Merecedesa padne u komu.

Schumacher je 29. decembra 2013. godine pao na skijanju i teško povrijedio glavu, a do danas se veoma malo zna o njegovom zdravstvenom stanju.

Novinarska ekipa ARD-a se vratila na mjesto nesreće, a novinar Jens Gideon snimio je pet epizoda podcasta "Schumacher" u kojoj istražuje okolnosti tragedije.

Gideon je posjetio mjesto gdje je Schumacher doživio nesreću, a jedan od njegovih sagovornika u podcastu bio je tamošnji učitelj skijanja.

On je pristao govoriti, ali pod pseudonimom Andre, te je otkrio do sada nepoznate detalje o nesreći.

Odranije je poznato da tog dana nije bilo dovoljno snijega na stazi u Meribelu, a Andre je otkrio i dva nova detalja za koja javnost nije znala, a koja su bila ključna za sadašnje zdravstveno stanje legendarnog Nijemca.

"Kada je pao, uposlenici hitne pomoći koji su mu pružali pomoć su pogriješili u procjeni. Schumacher im se činio svjesnim, te su ga odlučili prebaciti u malu kliniku u Moutiersu. No, u helikopteru se Schumacherovo stanje pogoršalo, izgubio je svijest i onda su ljekari odlučili da helikopter preusmjere u Grenoble u mnogo bolju kliniku. Da su ga odmah prebacili u Grenoble, bio bi operisan mnogo brže i možda bi ishod bio drugačiji", rekao je Andre.

Druga stvar koja je otkrivena je da je popularni Schumi na kacigi nosio GoPro kameru.

"Upravo je ta kamera pojačala pritisak na glavu prilikom udarca", pojasnio je.

Andre je napomenuo i da je Schumacherova supruga Corinna željela u javnost pustiti snimak s te kamere, no na kraju je odustala od toga.

Naravno, nikada se ne može sa sigurnošću znati da li bi Schumacherovo stanje sada bilo drugačije da nije bilo ove dvije novootkrivene stvari.