Formula 1
19

Odluka o prvaku u Abu Dhabiju: Rosberg ima sve u svojim rukama, Hamilton se nada čudu

Piše: E. B.
Nico Rosberg i Lewis Hamilton (Foto: EPA)
Nico Rosberg i Lewis Hamilton (Foto: EPA)
Nico Rosberg ili Lewis Hamilton? Nijemac do prve ili Britanac do četvrte titule u karijeri? Odgovor na ova pitanja saznat ćemo oko 15:40 sati po našem računanju vremena kada se završi utrka za Veliku nagradu Abu Dhabija.

Utrka u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata na stazi Yas Marina počinje u 14 sati po našem računanju vremena, a Rosberg ima sve u svojim rukama.

Nijemac pred posljednju utrku u sezoni ima 367, a Britanac 355 bodova.

Nevezano za plasman timskog kolege iz Mercedesa Lewisa Hamiltona, koji je jučer bio najbrži u kvalifikacijama, Rosbergu titulu donosi plasman na podijum, odnosno osvajanje jednog od prva tri mjesta.

Rosbergu prvu titulu u karijeri donosi i plasman ispod trećeg mjesta, a da bi se to desilo moraju biti ispunjeni sljedeći uslovi:

  1. Rosberg od 4. do 6. mjesta - Hamilton 2. ili niže
  2. Rosberg 7. ili 8. - Hamilton 3. ili niže
  3. Rosberg 9. ili niže ili ne završi utrku - Hamilton 4. ili niže

U teoriji to izgleda tako, ali realnost je da oba vozača Mercedesa završe na podijumu. Jedini realan način da Hamilton osvoji treću uzastopnu titulu je da Rosbergov bolid otkaže na utrci.

No, Hamiltonu se poslije Suzuke i teoretska šansa činila velikom, s obzirom da je Rosberg imao ubjedljivu prednost, no potom je Britanac uvezao tri uzastopne pobjede (SAD, Meksiko, Brazil) i prišao svom rivalu na samo 12 bodova.

Ukoliko Rosberg osvoji titulu, Hamiltonu će pred očima sigurno prolaziti 40. krug utrke za Veliku nagradu Malezije, kada se motor njegovog bolida zapalio zbog čega je Britanac odustao od utrke koju je osvojio Ricciardo, a Rosberg je za treće mjesto dobio 15 poena.

Jedno je sigurno - spektakl danas u 14 sati neće izostati, a tekstualni prijenos posljednje utrke Formule 1 za sezonu 2016. moći ćete pratiti na portalu Klix.ba.