Izabrao dobrog prijatelja
19

Ocon otkrio koga želi za Alonsovog nasljednika u Alpineu

D. B.
Esteban Ocon (Foto: EPA-EFE)
Esteban Ocon (Foto: EPA-EFE)
Francuski vozač Alpinea Esteban Ocon otkrio je ime svog favorita za nasljednika njegovog još uvijek aktuelnog kolege, Španca Fernanda Alonsa.

Alonso je već ranije saopćio da će na kraju sezone napustiti Alpine te postati vozač Aston Martina, a nakon toga su krenule špekulacije o tome ko će zauzeti njegovo mjesto u francuskom timu. Alpine je čak objavio da će to biti Oscar Piastri, no on je to ubrzo demantovao te bi trebao voziti za McLaren naredne sezone. Ipak, treba sačekati odluku Odbora za priznavanje ugovora, koja se očekuje uskoro kao konačno rješenje spora Alpinea i McLarena.

S Alpineom se povezuje i Daniel Riccardo, koji na kraju sezone napušta upravo McLaren, ali i vozač AlphaTaurija Pierre Gasly.

U međuvremenu se oglasio i Ocon koji je otvoreno rekao koga bi želio za timskog kolegu u narednoj sezoni, a to je vozač Haasa Mick Schumacher.

"Mnogo se priča otkako je najavljen Fernandov odlazak. Ljudi znaju moj izbor, a ako moram nešto reći, to bi bio Mick. Naravno, ako nema ništa planirano za narednu sezonu. Mick je moj dobar prijatelj prije svega i ako mogu pomoći u tome, neće biti problema. Smatram da je pokazao talent u juniorskim kategorijama, veoma je brz. Nekad u Formuli 1 nije lako pokazati performanse u bolidu koji pomalo zaostaje. Bio sam u takvoj situaciji kad sam došao u Formulu 1. On je sjajan momak, može biti dobar u konkurentnom bolidu, a Alpine je trenutno konkurentan. No, to su samo moje riječi, ja ne donosim odluke. Ipak, tim zna moje želje", jasan je bio Ocon.

Potom je govorio i o Gaslyju.

"U dobrim odnosima sam s Pierreom, nema problema među nama i međusobno se poštujemo. Ko god bude moj kolega, siguran sam da će tim napraviti najbolji mogući izbor. Za mene je važno da vodim tim u pravom smjeru, da razvijamo bolid. Važno je i poštovanje među vozačima te dobra atmosfera", završio je Ocon.