Sainz se oporavio
34

Norrisu pripao prvi trening u Australiji, Leclerc najbrži na drugom

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Trkački vikend Formule 1 u Australiji počeo je rano jutros po našem vremenu te su održani prvi i drugi slobodni trening.

Vozače je dočekala prašnjava staza pa je bilo dosta nezgodnih trenutaka i izlijetanja sa staze dok su pokušava postaviti što bolja vremena u Albert Parku. Međutim, kako je trening odmicao, staza se čistila, što je utjecalo na poboljšanje uvjeta za vožnju.

Ipak, u prvih 20 minuta je najgore prošao Alex Albon, koji je prešao preko ivičnjaka u sedmom zavoju te izgubio kontrolu nad svojim Williamsom i potom udario u zid na suprotnoj strani staze. Vozač nije povrijeđen, ali je njegov bolid pretrpio štetu, zbog čega je istaknuta crvena zastava kako bi se Williams uklonio i pokupile krhotine sa staze.

Nakon nekoliko minuta je trening nastavljen, ali je i dalje bilo manjih incidenata, kontrolu je između devetog i desetog zavoja izgubio George Russell u Mercedesu, Kick Sauberov Valtteri Bottas se okrenuo na stazi, dok se Fernando Alonso svojim Aston Martionom "provozao" po šljunku.

Na kraju je Lando Norris (McLaren) odvezao najbrži krug s vremenom 1:18,564 ispred šampiona Maxa Verstappena (Red Bull Racing) koji je imao zaostatak +0,018 i pomenutog Russella (+0,033). Potom slijede Charles Leclerc (Ferrari), Yuki Tsunoda (RB), Sergio Perez (Red Bull Racing), Lance Stroll (Aston Martin), Carlos Sainz (Ferrari) koji se vratio u svoj bolid nakon operacije slijepog crijeva, Lewis Hamilton (Mercedes), Australci u Oscar Piastri (McLaren) i Daniel Ricciardo (RB), Albon, Kevin Magnussen (Haas), Logan Sargeant (Williams), Esteban Ocon (Alpine), Nico Hulkenberg (Haas), Pierre Gasly (Alpine), pomenuti Alonso koji je zamijenio podnicu, Zhou Guanyu (Kick Sauber) i Bottas.

Na drugom slobodnom treningu je najbrži bio Leclerc tako što je postavio vrijeme kruga 1:17,277. Iza njega se našao Verstappen sa zaostatkom +0,381, koji se dugo zadržao u boksu zbog promjene podnice oštećene na prvom treningu. Albon nije ni nastupio jer je ekipi Williamsa bilo potrebno više vremena za procjenu štete na njegovom bolidu nakon nezgode koju je doživio u prvoj sesiji.

Na drugom treningu se na stazi okrenuo Sargeant u vrijeme kada je vjetar postajao jači. Ipak, uspio je izbjeći kontakt s barijerom. Van staze su izlijetali Hamilton i Russell, no bez štete. Treće vrijeme drugog treninga imao je Sainz ispred Aston Martinovog dvojca Stroll - Alonso. Prema ostvarenim vremenima su se nizali Russell, Pisastri, Perez, Norris, Tsunoda, Guanyu, Ricciardo, Sargeant, Bottas, Gasly, Hulkenberg, Ocon, Hamilton i Magnussen,

Treći slobodni trening vozi se u subotu od 2:30 sati po našem vremenu, a kvalifikacije su na rasporedu od 6:00 sati. Nedjeljna utrka će početi u 5:00 sati.

Heineken je u periodu 1. do 31. marta pokrenuo aktivaciju Player 0.0, koja najboljim učesnicima može osigurati vrijedne nagrade poput odlaska na F1 utrku za Veliku nagradu Nizozemske ili iskustvo utrkivanja na simulatorima sa trostrukim svjetskim F1 prvakom Maxom Verstappenom. Više informacija pronađite ovdje.