Zvanična potvrda
8

Nikita Mazepin će sljedeće godine voziti za Haas

D. B.
Nikita Mazepin
Nikita Mazepin
Haas je zvanično objavio ime prvog od dva vozača koji će naredne sezone činiti posadu ovog tima, odnosno zamijeniti aktuelne vozače Romaina Grosjeana i Kevina Magnussena.

Radi se o vozaču Formule 2 Nikiti Mazepinu koji će s Haasom potpisati višegodišnji ugovor. Dvadesetjednogodišnji vozač je trenutno treći u poretku vozača u Formuli 2 te ima određene šanse da nadmaši Micka Schumachera i Calluma Ilotta u borbi za titulu prvaka na posljednjoj utrci sezone koja se vozi tokom vikenda.

Mazepin je stigao u F2 nakon što je bio drugi u GP3, odnosno današnjem F3 šampionatu vozeći za ART 2018. godine. U ovoj sezoni je ostvario dvije pobjede, a treću je izgubio na stazi Spa-Francorchamps zbog kazne.

Mladi vozač je već testirao bolide Formule 1 kada se našao iza upravljača Force Indije, odnosno današnjeg Racing Pointa, kao i Mercedesa.

Dolazak u Formulu 1 smatra ostvarenjem sna.

"Cijenim povjerenje koje mi ukazuju Gene Haas, Guenther Steiner i cijeli tim. Daju šansu mladom vozaču i zahvalan sam im zbog toga", poručio je Mazepin.

Njegov otac Dmitry Mazepin vodi rusku hemijsku kompaniju Uralkali, a njegovo bogastvo se procjenjuje na nekoliko milijardi dolara. On je pokušao kupiti Force Indiju 2018. godine, a trenutno vodi pravnu bitku s administratorima koji su prodali tim Lawrenceu Strollu, ocu F1 vozača Lancea Strolla koji vozi za ovaj tim danas poznat kao Racing Point.

Haas je u oktobru najavio da će promijeniti posadu za 2021. godinu. Mazepin će definitivno voziti sljedeće sezone, a ime njegovog timskog kolege još uvijek nije saopćeno.

Također, ovaj F1 tim je potvrdio da će povrijeđenog Romaina Grosjeana na utrci u Bahreinu zamijeniti Pietro Fittipaldi.

Podsjetimo, Grosjean je doživio tešku nesreću na utrci za Veliku nagradu Sakhira kada je od siline udara u zaštitnu ogradu njegov bolid prepolovljen, a sam vozač je izašao iz kokpita koji je bio u plamenu. Grosjean je zadobio opekotine te je hospitaliziran, ali će biti pušten danas.