Formula 1
22

Niki Lauda: Polovina vozača Formule 1 želi mjesto Nice Rosberga

Klix.ba
Niki Lauda (Foto: EPA)
Niki Lauda (Foto: EPA)
Proslavljeni bivši vozač Formule 1 Niki Lauda je izjavio da praktično polovina vozača želi mjesto u Mercedesu koje je ostalo upražnjeno nakon iznenadnog povlačenja novog šampiona Nice Rosberga iz najbržeg cirkusa na svijetu.

Nakon što je osvojio svoju prvu titulu svjetskog prvaka Formule 1 prošle sedmice u Abu Dhabiju, Rosberg je šokirao svijet te najavio svoje povlačenje tokom događaja FIA Gala Awards u Beču, koji je održan u petak.

Mercedes je sada ostao bez jednog vozača i to u vrijeme kada još samo Sauber i Manor nisu potvrdili vozačku postavu za 2017. godinu. Bivši prvak Lewis Hamilton zasad nema partnera u timu.

"U početku nisam mogao vjerovati. Pitao sam šta nam je rekao, da li se šali, no, on je rekao da je sve istina. Bilo je potpuno nevjerovatno. Otkrio nam je da se povlači nekoliko sati prije nego je to saopćio u javnosti. Obavijestio nas je telefonom. Teško mi je to palo, nisam očekivao da će otići, kao i ostali u Mercedesu. Kada sam osvojio prvu titulu, odmah sam počeo razmišljati kako da osvojim sljedeću. Međutim, to nije slučaj s Nicom. Rosbergova odluka nas je ostavila dezorjentisane i nespremene, a svi koji su mu pomogli da osvoju titulu osjećaju se veoma loše", izjavio neizvršni predsjednik Mercedesa Niki Lauda govoreći za Gazzettu dello Sport,

On je dodao da je činjenica da većina vrhunskih vozača imaju ugovore s drugim ekipama znatno otežava pronalazak Rosbergovog nasljednika, kao i da bi dovođenje mladog vozača bio rizik.

"Izgubili smo šampiona, najboljeg vozača u 2016. godini. Neće biti lako zamijeniti ga, jer svi ostali vozači sa određenim standardom imaju ugovore. Dovođenje mladog vozača bi bilo rizično, ne znamo da li će biti jak. Međutim, praktično polovina vozača su ponudili svoje usluge", završio je Lauda.