Ima licencu i iskustvo
2

Nico Hulkenberg među kandidatima za novog vozača Haasa

D. B.
Nico Hulkenberg
Nico Hulkenberg
Njemački vozač Nico Hulkenberg mogao bi se u potpunosti vratiti u Formulu 1 naredne sezone ukoliko upravo on bude izabran s liste kandidata za novog vozača Haasa.

Hulkenberg je na neki način postao "superzamjena" u Formuli 1 nakon što je mijenjao Sebastiana Vettela u Aston Martinu na prve dvije utrke aktuelne sezone. Isku ulogu je imao i 2020. godine kada je vozio na dvije utrke za Racing Point te osvojio 10 bodova.

No, prošle su tri sezone otkako je 35-godišnji Nijemac bio F1 vozač s "punim angažmanom", a tu ulogu je imao u Renaultu. Ipak, situacija bi se mogla promijeniti naredne sezone ukoliko mu pripadne mjesto u Haasu s obzirom na činjenicu da ugovor Micka Schumachera ističe na kraju ove sezone te da se vrlo malo priča o produženju saradnje. S druge strane, sve je više špekulacija o njegovom odlasku te upražnjenom mjestu u Haasu.

S ekipom se povezivao i Daniel Ricciardo koji odlazi iz McLarena, no te špekulacije su "zahladile" te je sada fokus na njegovom bivšem kolegi iz Renaulta Nici Hulkenbergu.

Šef Haasa Guenther Steiner je za Motorsport rekao da je Hulkenberg na listi kandidata jer posjeduje superlicencu.

"Svi koji imaju superlicencu su kandidati. Mislim da je Nico kandidat kao i ostali jer ima tu superlicencu, a ranije je vozio u Formuli 1 te posjeduje iskustvo. Moramo donijeti najbolju odluku", rekao je Steiner.

Ipak, uprkos špekulacijama, Steiner još uvijek ne isključuje mogućnost da mladi Schumacher ostane u timu. Navodno je šef Haasa razgovarao i s Ricciardom prije utrke u Mađarskoj, no te veze su zahladile.

Među kandidatima je i Antonio Giovinazzi, koji je trenutno testni vozač Ferrarija, a prošle godine je izgubio mjesto u Alfi Romeo. Upravo on je dobio priliku u Haasu tokom trkačkog vikenda u Italiji te je impresionirao ekipu. Naredni test u Haasovom bolidu čeka ga u oktobru u SAD-u.

Vezani članci