Formula 1
0

Neposlušni Schumacher i Hamilton ne žele nove kacige

Totalsport
Michael Schumacher (Foto: Reuters)
Michael Schumacher (Foto: Reuters)
Dva vozača u Svjetskom prvenstvu Formule 1, Michael Schumacher i Lewis Hamilton, ne žele koristiti nove (sigurnije) kacige.

Nakon povrijeđivanja Felipea Masse 2009. godine na kvalifikacijama za VN Mađarske na stazi Hungaroring u Mogyoródu, uvedene su kacige s novim (sigurnijim) vizirom. Naime, Massa je tada pogođen u kacigu dijelom bolida sa staze te je pri tome povrijedio oko.

Na utrci koja se vozila prošlog mjeseca u Suzuki, većina vozača koristila je vizire na kacigama s dodatnim slojem Zylon-a (materijal djelomično otporan i na projektile). Ali zbog težine dodatnog sloja od 50 grama, korištenje takvih vizira nije obveza vozača Formule 1, pa su ga neki odbili.

"Schumacher i Hamilton ne koriste ove vizire zbog povećanja težine kacige za 50 grama. Istina, uz G-sile koje se javljaju u šikanama to je često i mnogo više od 50 grama", izjavio je Peter Burger, predstavnik japanskog proizvođača kaciga, Araia, za finski Turun Sanomat.

Dodao je kako i svjetski prvak Sebastian Vettel koristi takav vizir:

"Morao sam mu potanko objasniti zašto je dobro koristiti nešto što nije obavezno. Upotreba ovakvih vizira trebala je postati obavezna na VN Japana, ali je Svjetska automobilistička federacija (FIA) odustala od te odluke te poslala pismo svakom vozaču da se upotreba takvih vizira preporuča", završio je Burger.