Uz Yukija Tsunodu
13

Mladi Ayumu Iwasa će voziti prvi trening u Japanu umjesto Daniela Ricciarda

D. B.
F1 tim RB je saopćio da će vozač Super Formule, 22-godišnji Japanac Ayumu Iwasa, debitovati u Formuli 1 tokom trkaćeg vikenda u Japanu.

Iwasa će na prvom slobodnom treningu voziti bolid Daniela Ricciarda, tako da će RB tada imati potpuno japansku posadu s obzirom na činjenicu da je u timu i Yuki Tsunoda.

Mladi Iwasa je bio četvrti u poretku vozača Formule 2, upisao je tri pobjede i još tri podijuma u sezoni uz jedan pole position.

Ove godine se takmiči u japanskom Super Formula šampionatu, gdje je na debiju u prvoj utrci sezone voženoj na stazi Suzuka ranije ovog mjeseca osvojio bodove.

Iako će Iwasa zvanično debitovati zahvaljujući nastupu na treningu, ovo mu neće biti prva vožnja F1 bolida. On se na testiranju u Abu Dhabiju nakon završetka prošle sezone našao u kokpitu tadašnjeg AlphaTaurija.

Prema važećim propisima u Formuli 1, svaki tim mora dati šansu rookieju, po definiciji vozaču s manje od dva starta na F1 utrkama, da vozi dva slobodna treninga u jednoj sezoni.

Trkački vikend u Japanu na rasporedu je od 5. do 7. aprila.

Heineken je u periodu 1. do 31. marta pokrenuo aktivaciju Player 0.0, koja najboljim učesnicima može osigurati vrijedne nagrade poput odlaska na F1 utrku za Veliku nagradu Nizozemske ili iskustvo utrkivanja na simulatorima sa trostrukim svjetskim F1 prvakom Maxom Verstappenom. Više informacija pronađite ovdje.