Mogao bi napustiti Haas
58

Mick Schumacher na kraju godine prekida veze s Ferrarijem

D. B.
Njemački vozač Formule 1 Mick Schumacher će na kraju godine prekinuti veze s Ferrarijem, a to bi moglo značiti i njegov odlazak iz ekipe Haas.

Schumacher je član Ferrarijeve vozačke akademije od 2019. godine, no mogao bi ga zamijeniti bivši vozač Alfe Romeo Antonio Giovinazzi. Bez sumnje, njegova budućnost je pod upitnikom jer baš i nije impresionirao u sezoni pored novog timskog kolege Kevina Magnussena. Trenutno je Mick 15. u šampionatu te je osvojio bodove samo na dvije utrke. Veliki incidenti u Saudijskoj Arabiji i Monacu mu ne idu u prilog, a šef Haasa Guenther Steiner je prizao da je frustriran mladim Nijemcem.

Schumacher je nakon toga popravio svoju formu, bio je šesti u kvalifikacijama uoči utrke u Kanadi, a potom je osvajao bodove u Silverstoneu i Spielbergu. Haas je vrlo malo razvijao svoj bolid ove godine u odnosu na ostale timove koji donose poboljšanja gotovo svakog trkačkog vikenda. Upravo to je jedan od razloga koji otežavaju Schumacheru da se istakne iako u posljednje vrijeme pruža slične performanse kao i Magnussen.

No, to možda neće biti dovoljno za vozača kojeg su svi vidjeli u Ferrariju u budućnosti, ekipi za koju je uspješno vozio njegov otac, sedmostruki šampion Michael Schumacher. Surova realnost Formule 1 znači da se Mick već bori za svoju karijeru.

Ipak, moguće je da će Haas produžiti ugovor mladog Schumachera koji nije bio katastrofalan, ali ni briljantan.

Novinari su Steintera pitali za Micka tokom proteklog vikenda, no on nije puno rekao.

"Ne znam, ne znam ništa o svom drugom vozaču. Na to pitanje ćemo odgovoriti kad budemo spremni, razgovarat ćemo sa Geneom Haasom i odlučiti", kazao je Steiner.

Schumacher je poznat po podizanju forme u drugom dijelu sezone, a kako bi zadržao šanse da ostane u Haasu, morat će pobjeđivati Magnussena.

Ipak, ako ne ostane u Haasu, za Micka su moguća još dva mjesta, Alpine i Williams.

Ako Odbor za priznavanje F1 ugovora odluči da Oscar Piastri ima validan ugovor s McLarenom za narednu godinu, Alpine će morati pronaći zamjenu za Fernanda Alonsa koji ide u Aston Martin.

Tako bi Schumacher imao šansu za ostanak na gridu, a prednost mu je svakako dobar marketing zahvaljujući poznatom prezimenu. Međutim, postavlja se pitanje da li je dovoljno dobar za Alpine, posebno jer se špekuliše o povratku Daniela Ricciarda koji napušta McLaren.

S druge strane, Nicholas Latifi je ove sezone razočarao u Williamsu, ali je šef tima Jost Capito rekao da će ekipa biti zadovoljna ako zadrži aktuelnu vozačku posadu. Međutim, ako bi Latifi otišao, to je šansa za Schumachera.

Treća opcija za Nijemca je AlphaTauri, gdje je Japanac Yuki Tsunoda napravio nekoliko smiješnih grešaka pa bi mogao ostati bez mjesta u bolidu. Ipak, Honda će podržavati Red Bull i AlphaTauri do 2025. godine pa bi to moglo "spasiti" japanskog vozača.

Drugi član AlphaTaurija je Pierre Gasly, koji je potpisao novi ugovor za sljedeću sezonu. On se također povezivao s Alpineom, a mnogi ga smatraju favoritom za Alonsovog nasljednika.

Francuska posada ima smisla za Alpine, a Gasly se gotovo sigurno nikad neće vratiti u Red Bull.

Postoji i šansa da Schumacher napusti Formulu 1, ali se dobrim performansama može zadržati u ovom sportu.

Naredna prilika stiže već ove sedmice jer se vozi utrka u Zandvoortu, a potom slijede Monza i Singapur.