W13 izgleda brutalno
2

Mercedes predstavio novi bolid, "zvijer" oduševila Russella

D. B.
Mercedes je danas predstavio svoj novi bolid za nadolazeću sezonu Formule 1, a posebno je bio uzbuđen novi vozač tima George Russell.

Mercedes je zvanično skinuo pokrivač s novog bolida nazvanog W13, koji je razvijen prema novim tehničkim pravilima. Ekipa je osvojila osam konstruktorskih titula u nizu, a taj niz vozača Lewisa Hamiltona je prekinut tako da je Britanac ostao na sedam titula. "Krivac" je Nizozemac Max Verstappen, koji ga je u svom Red Bullu pretekao u posljednjem krugu posljednje utrke u sezoni te osvojio svoju prvu titulu svjetskog prvaka Formule 1.

Nakon završetka sezone je Mercedes napustio Valtteri Bottas te potpisao za Alfu Romeo, dok je njegovo mjesto zauzela senzacija iz Williamsa George Russell.

Njegov timski kolega bit će bivši šampion Hamilton, koji će ipak nastaviti svoju karijeru uprkos brojnim špekulacijama koje su kružile od decembra prošle godine.

"Ovo me vraća u vrijeme kad sam bio dijete. Mislim da je uvijek uzbudljivo gledati predstavljanje novog bolida, a zahvaljujući novoj eri nikada nismo vidjeli ovako drastičnu proomjenu. Promjena je vvelika na mnogo načina, interesantno je vidjeti šta su dizajneri i svi ostali uradili kako bi pronašli najbolji način da naprave remek-djelo", izjavio je Hamilton.

Russell je bio posebno uzbuđen jer će ovo biti njegova prva sezona u Mercedesu. Bolid ove ekipe je vozio i prošle sezone na jednoj utrci umjesto Hamiltona koji je bio odsutan zbog koronavirusa, a uprkos pehovima je demonstrirao sjajan potencijal.

"Ovo je nevjerovatno. Lewis i ja smo odvozili mnogo krugova u simulatoru, vidjeli smo sve skice i obavili mnogo sastanaka s prezentacijama, no nevjerovatno je vidjeti kako izgleda kada je bolid završen nakon mnogo truda. Srebrena boja se vratila i izgleda sjajno", rekao je Russell, koji je dodao da je novi bolid prava "zvijer".

Hamilton i Russell će danas imati priliku da prvi put voze novi bolid, a prema pravilima su dozvoljena dva dana snimanja u Silverstoneu i prelazak 100 kilometara.

Nakon toga slijedi putovanje u Barcelonu, gdje će biti održano trodnevno testiranje, a potom slijedi testiranje u Bahreinu u martu gdje će se voziti i prva utrka nove sezone.