Novi alat za borbu
41

Mercedes ponudio CPAP kao uređaj koji će pomoći zaraženim protiv koronavirusa

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najbolji tim Formule 1, ekipa Mercedesa, ove će sedmice započeti isporuku 10.000 novih uređaja za disanje u Veliku Britaniju kao pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Ovu informaciju objavio je CNN, a oni navode da će uređaj po nazivom CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) pomoći pacijentima koji imaju plućnu infekciju kako bi lakše disali. Ovaj uređaj trebao bi imao jače dejstvo od običnih maski s kisikom.

CNN piše da je uređaj razvila ekipa Mercedesovih inžinjera u saradnji sa liječničkim timom Univerziteta u Londonu, a nakon dodatnih testiranja i procjena potvrđeno je da se uređaji mogu koristiti za javnu upotrebu, odnosno da se mogu staviti na raspolaganje ugroženim pacijentima.

Prema trenutnim informacijama Mercedes bi dnevno mogao proizvoditi blizu 1.000 ovakvih uređaja, a čitava fabrika u Brixtonu preuređena je za proizvodnju CPAP-a.

"Ovi će uređaji spašavati živote i omogućiti ključnu zdravstvenu pomoć tako što će smanjiti upotrebu respiratora i time rasteretiti bolnice", istakao je David Lomas, profesor sa Univerziteta u Londonu.

Istaknuto je također da je ovo najbolji pokazatelj šta se sve može postići kada univerziteti, bolnice i industrija rade zajedno za javno dobro. Za kraj se navodi da je CPAP uređaj koji će pomoći pacijentima da im disajni putevi budu stalno otvoreno te da im ravnomjerno upumpava zrak u usta i nos.