Formula 1
0

McLaren suspendovao sportskog direktora

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zbog nezapamćenog skandala koji je rezultirao diskvalifikacijom Lewisa Hamiltona nakon prve utrke SP-a Formule 1 u Melbourneu, McLaren-Mercedes suspendovao je odgovornog čovjeka u momčadi.

Dave Ryan je platio cijenu što je Lewis Hamilton odigrao prljavo prilikom boravka sigurnosnog vozila na stazi, pokušavši prevariti vodstvo utrke s (ne)propuštanjem Toyotina takmičara Jarna Trullija.

Voditelj britansko-njemačke momčadi Martin Whitmarsh reagovao je promptno i do daljnjeg izbacio svoga sportskog direktora iz tima.

  • U mojoj 20-godišnjoj karijeri u McLarenu nisam naišao na lojalnijeg i predanijeg čovjeka od Davea. Nezaobilazan je član našeg tima od 1974. godine i igrao je ključne uloge pri mnogim našim osvajanjima naslova. Svejedno, njegovo je djelovanje u nedjeljnoj utrci, pogotovo komunikacija sa FIA-inim sucima, dovela do ozbiljnih posljedica po nas. Ispričavamo se na tome.

I Ryan i Hamilton tvrdili su nakon utrke kako od sudaca nisu dobili zapovjed da svjetski prvak mora propustiti Talijana. Time su, shvatili su u FIA-i, namjerno htjeli nasamariti suce i prevariti Talijana.

Izazvalo je to najprije kaznu Talijanu od 25 sekundi zbog nedozvoljenog preticanja pod sigurnosnim vozilom. Na koncu su ipak nadležni organi, i to preslušavanjem radio-veze, ustanovili da su i Ryan i Hamilton dobili jasnu uputu da se Britanac mora maknuti Talijanu, i to u dva navrata.

Posljedica svega je, čini se, neoboriva mrlja na karijeri Lewisa Hamiltona: ispao je ordinarni lažljivac, spreman negirati istinu samo da bi se dokopao kojeg boda viška.