Formula 1
0

McLaren prošao s uvjetnom kaznom

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Tim McLarena kažnjen je uvjetnom zabranom nastupa na tri utrke u elitnom automobilističkom takmičenju, zbog laganja sucima utrke u Australiji.

Kazna će biti provedena ogriješi li se momčad o pravilnik takmičenja još jednom kroz zadani period od godine dana, potvrdilo je Svjetsko motosport vijeće (WMSC).

Podsjetimo o čemu je riječ - za vrijeme boravka sigurnosnog automobila na stazi tokom Velike nagrade Australilje aktuelni prvak Lewis Hamilton je na naredbu iz boksa zakočio i dopustio Jarnu Trulliju (Toyota) da ga pretekne. Budući da pravila Formule 1 nalažu da se takvo što ne smije dogoditi za vrijeme boravka sigurnosnog automobila na stazi, Trulli je prvotno kažnjen oduzimanjem osvojenog trećeg mjesta, ali mu je ono vraćeno nakon što je ustanovljeno šta se tačno dogodilo, a McLaren je kažnjen oduzimanjem bodova i optužen za kršenje članka 151c sportskog kodeksa, tj. za namjerno zavaravanje sudaca nakon utrke i lažnih iskaza.

Ovaj dio o zavaravanju sudaca odnosi se na Hamiltonove riječi nakon utrke, kada je branitelj naslova ustvrdio da takvo nešto nije učinio namjerno. Suprotno je dokazano nakon pregledavanja transkripata razgovora između McLarenova boksa i njega samog.

“McLaren je kažnjen sa tri utrke zabrane nastupa u Svjetskom prvenstvu Formule 1. Kaznu će odraditi ukoliko ih novi dokazi dodatno opterete ili, ukoliko se kroz sljedećih 12 mjeseci, ponovno ogriješe o članak 151c međunarodnog sportskog kodeksa”, stoji između ostalog u saopćenju Međunarodne automobilističke organizacije (FIA), u kojem se tvrdi da je kazna takva zbog javnog istupa i izvinjenja šefa momčadi Martina Whitmarsha.