U čast legendi Formule 1
54

McLaren predstavio specijalnu livreju bolida za Monaco inspirisanu Ayrtonom Sennom

D. B.
McLarenovi bolidi će nositi posebno "ruho" tokom trkačkog vikenda u Monacu ove sedmice, koje je inspirisano legendarnim F1 vozačem Ayrtonom Sennom i bojama brazilske zastave, žutom, zelenom i plavom.

Preciznije, livreja je inspirisana Senninom prepoznatljivom kacigom te je dizajnirana u čast njegovog "nevjerovatnog trkačkog naslijeđa".

[TWITTER]792902855289905508[/TWITTER]

Senna je trostruki svjetski šampion Formule 1 i ujedno najuspješniji McLarenov vozač. Za ovu britansku ekipu je vozio između 1989. i 1993. godine te je u tom periodu upisao 35 od ukupno 41 pobjede na utrkama. Osvojio je tri titule prvaka te je pomogao McLarenu da dođe do četiri konstruktorske titule.

McLaren je odabrao Monaco jer je ova staza postala sinonim za Sennu, Brazilca koji je na njoj slavio šest puta, od čega pet puta u nizu od 1989. godine. Trkački vikend u Monte Carlu dolazi nakon prošlosedmične utrke na stazi Imola u Italiji, gdje je obilježena 30. godišnjica pogibije Senne i austrijskog vozača Rolanda Ratzenbergera na ovom mjestu.

Pored specijalne livreje bolida, McLaren je pripremio i posebne kombinezone za svoje vozače Landa Norrisa i Oscara Piastrija. Dizajn je rezultat saradnje brenda Senna Global i McLarenovog partnera OKX-a.