Velika nagrada Evrope
0

McLaren "poklonio" pobjedu Barrichellu

Totalsport
Prvu pobjedu ove sezone i desetu u karijeri ostvario je brazilski vozač Rubens Barrichello. Pilot Brawn-Mercedesa slavio je na Velikoj nagradi Evrope u Valenciji, 11. utrci Svjetskog prvenstva Formule 1.

Veliku zahvalnicu, međutim, Barrichello bi trebao poslati mehaničarima McLarena koji su se potpuno spetljali u boksu i oduzeli pobjedu svome vozaču, svjetskom prvaku Lewisu Hamiltonu.

Prilikom drugog Hamiltonovog ulaska u boks mehaničari su zaboravili jednu gumu i dok su je pronašli i montirali, prošlo je više od 13 sekundi. To je iskoristio dotad drugoplasirani Barrichello koji je prešao u vodstvo i zadržao ga do kraja utrke.

Tom je pobjedom Brazilac skočio i na drugo mjesto ukupnog poretka, s 18 bodova manje od timskog kolege Jensona Buttona koji je nedjeljnu utrku završio na sedmom mjestu. Ujedno je to prva Barrichellova pobjeda za Brawn, a posljednji je put slavio još 2004. u bolidu Ferrarija.

McLaren je, unatoč velikoj pogrešci, pokazao da je ponovno potpuno kompetitivan. Nakon slavlja na posljednjoj utrci, VN Mađarske, Hamilton je sada došao do drugog mjesta, a dobar je bio i njegov timski kolega Heikki Kovalainen na četvrtom mjestu. Između njih se, na posljednje mjesto na postolju, ugurao Ferrarijev Kimi Räikkönen.

Loš dan je ponovno imao Sebastian Vettell koji je morao odustati zbog kvara motora. Problem je što je pilotu Red Bulla to već šesti iskorišteni motor od osam koliko ih smije koristiti jedan vozač tokom godine. Ni drugi Red Bullov vozač Mark Webber se nije proslavio, završio je tek na devetom mjestu.

Formula 1, VN Europe:

  1. Rubens Barrichello (Bra), Brawn-Mercedes

  2. Lewis Hamilton (VB), McLaren-Mercedes +2.3

  3. Kimi Räikkönen (Fin), Ferrari +15.9

  4. Heikki Kovalainen (Fin), McLaren-Mercedes +20.0

  5. Nico Rosberg (Njem), Williams-Toyota +20.8

  1. Fernando Alonso (Špa), Renault +27.7

  2. Jenson Button (VB), Brawn-Mercedes +34.9

  3. Robert Kubica (Polj), BMW Sauber +36.6

Ukupni poredak:

  1. Jenson Button (VB), Brawn-Mercedes 72 boda
  1. Rubens Barrichello (Bra), Brawn-Mercedes 54

  2. Mark Webber (Aus), RBR-Renault 51.5

  3. Sebastian Vettel (Njem), RBR-Renault 47

  4. Nico Rosberg (Njem), Williams-Toyota 29.5

  5. Lewis Hamilton (VB), McLaren-Mercedes 27

  6. Kimi Räikkönen (Fin), Ferrari 24

  7. Jarno Trulli (Ita), Toyota 22.5

Poredak konstruktora:

  1. Brawn-Mercedes 126 bodova

  2. RBR-Renault 98.5

  3. Ferrari 46

  4. McLaren-Mercedes 41

  5. Toyota 38.5