Formula 1
4

McLaren otvoren za Alonsov povratak

Klix.ba
Fernando Alonso (Foto: AFP)
Fernando Alonso (Foto: AFP)
McLaren je potvrdio da su otvoreni za šokantni povratak Fernanda Alonsa iz Ferrarija, što bi bio jedan od najsenzacionalnijih događaja u Formuli 1 u posljednje vrijeme.

Šef tima, Martin Whitmarsh, rekao je kako bi bio sretan da potpiše ugovor sa dvostrukim svjetskim prvakom, koji je imao prilično nesretnu sezonu sa McLarenom, 2007. godine. Whitmarsh je ukazao da bi Španac mogao već naredne sezone da se vrati u tim.

"Većina timoba bila bi sretna da potpiše sa Alonsom. On je veoma talentovan vozač. Očekujem da će naš vozački poredak ostati isti naredne sezone, ali smo otvoreni za sve i, dugoročno gledajući, Alonso bi bio vrijedan dodatak", rekao je Whitmarsh za Sky Sports News.

Ono što je počelo kao nagađanje, postalo je sigurno u Singapuru, kada su Whitmarsh i McLarenov vozač Jenson Button iznijeli hvalospjeve o Alonsu.

Alonso je nesretan zbog Ferrarijeve odluke da unajmi nekadašnjeg svjetskog prvaka, Kimija Raikkonena, kao njegovog timskog kolegu u narednoj sezoni.

McLaren tek treba da potvrdi ugovore sa oba svoja vozača, Buttonom i Meksikancem Sergiom Perezom. Button kaaže da je njegov ugovor za narednu sezonu samo stvar formalnosti.

"Uvijek sam bio informisan o dešavanjima u timu. Kada su odlučili da promijene Felipea Masssu, rekao sam im da bi Kimi bio najbolja opcija na tržištu", rekao je Alonso, koji je imao prilično težak odnos sa nekadašnjim kolegom Lewisom Hamiltonom u McLarenu, tokom sezone iz 2007. godine, kada je izbio i skandal "Spygate", vezan za objavljivanje tehničkih informacija.