Formula 1
0

McLaren kažnjen sa 50.000 dolara

FENA
Međunarodna automobilistička federacija (FIA) kaznila je ekipu McLaren-Mercedesa sa 50.000 dolara zbog korištenja novog mjenjača brzina koji prethodno nije prošao potrebna testiranja.

Izvor iz FIA-e potvrdio je da je McLaren kažnjen zbog kršenja pravila. Naime, bolid koji je prošao regularan test prije početka sezone mora na novi test svaki put kada se u njega stavi neki novi dio.

Uprkos tim pravilima, 5. augusta na Velikoj nagradi Mađarske u bolide Fernanda Alonso (koji je i pobijedio) i Lewisa Hamiltona ugrađeni su novi, ultra laki mjenjači brzina koji prethodno nisu testirani.

U McLarenu pak tvrde da su tri dana prije utrke u Mađarskoj o promjenama obavijestili direktora utrke Charlieja Whitinga. Smatrali su, kažu, da promjene na mjenjaču nisu baš tolike da bi se test morao ponoviti.

No, FIA je bila drugačijeg mišljenja. Kaznila je ekipu McLarena i naredila im da za predstojeću utrku (Velika nagrada Turske koje je održana 26. augusta) u bolide vrate stari mjenjač dok novi ne prođe sva potrebna testiranja.