Formula 1
0

McLaren bi mogao biti isključen iz nastavka takmičenja

Sarajevo-x.com
Tim McLarena bi se mogao suočiti sa isključenjem iz ovogodišnjeg šampionata Formule 1, što bi uništilo šanse Lewisa Hamiltona da osvoji titulu, ako ih FIA proglasi krivima za industrijsku špijunažu na sastanku koji je vrhovno vijeće ove organizacije sazvalo za 26. juli.

U najnovijem razvoju događaja povodom navodne špijunaže, predstavnici McLarena pozvani su pred upravno tijelo kako bi odgovarali na optužbe koje ih terete da su između marta i jula u nedozvoljenom posjedu imali dokumente i povjerljive informacije koje pripadaju Ferrariju, uključujući i podatke koje su korišteni za dizajniranje, osmišljavanje i testiranje Ferrarijevog bolida za 2007. godinu.

Predsjednik McLarena Ron Dennis je rekao da su ti dokumenti došli u ruke njegovog glavnog dizajnera, Mikea Coughlana u aprilu

McLaren, koji na polovini sezone drži i prvo i drugo mjesto u poretku vozača te je prvi u poretku konstruktora, sinoć je izjavio kako su razočarani što ih je FIA pozvala da odgovaraju na optužbe.

"Dok McLaren želi da nastaviti punu saradnju u istrazi ovog slučaja, želimo jasno naglasiti da su dokumentacija i povjerljive informacije bile u posjedu smo jednog zaposlenika koji je trenutno suspendovan zbog nedozvoljenog ponašanja te da ni jedan element tih informacija nije korišten niti doveden u vezu sa McLarenovim bolidima.

Optužbe FIA-e u vezi Ferrarija temelje se na dokumentima pronađenim u Coughlanovom domu prošle sedmice. Talijanskom timu je dojavljeno iz fotokopirnice da je Coughlanova supruga Trudy zatražila da joj iskopiraju 780 stranica Ferrarijevih dokumenata.

Čak i prije no što se par Coughlan pojavio na sudu da odgovara na pitanja Ferrarijevih advokata, pritisak unutar talijanskog tima je rastao kako bi došli do informacija koliko je McLaren znao o postojanju tih dokumenata te kakve su odluke donesene kada su saznali za njega i šta im je bila namjera da učine s tim.